extern project

2018Brabant Culturele Hoofdstad

In 2018 levert Nederland, net als Malta, de Culturele Hoofdstad van Europa. De stad die de titel krijgt, verzorgt een jaar lang een cultureel programma voor bezoekers uit heel Europa. BrabantStad biedt zich aan als hoofdpodium: Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en het Ommeland (de provincie) zijn 'samen' kandidaat als 2018Brabant. Doel van Europese Culturele Hoofdsteden is de rijkdom en verscheidenheid van de Europese culturen uit te dragen en er voor te zorgen dat Europeanen elkaar beter leren kennen. Het behalen van deze titel betekent een enorme stimulans voor de regio. 
Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw en de huidige voorzitter van het Holland Festival, is de artistiek leider van het project 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa. Het artistieke team bestaat uit Ulrike Erbslöh, adjunct directeur van het Van Abbemuseum, Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel en Joost Heijthuijsen, directeur van Festival Incubate.

website 2018Brabant

Thema's

Het programma voor 2018 heeft als motto 'de kunst van het samen leven' en drie thema's voor de uitwerking van concrete kunst- en cultuurprojecten. Deze thema's gaan over de sociaal-economische en culturele ontwikkeling van de stad, de verbondenheid van mensen en culturen en over de toekomstige generaties Europeanen.

Martijn Sanders: "Binnen alle steden van BrabantStad zijn de gebieden, rondom de stations, volop in ontwikkeling. Binnen het eerste thema 'Wij maken de stad' zien wij deze spoorzones als broedplaatsen voor cultureel talent en als podia voor kunst en cultuur. Tegelijkertijd zijn deze gebieden ook de poorten tot de stad en de kruispunten die de steden met elkaar verbinden. Ons tweede thema is  'Wij verbinden mensen'. Terwijl de hele wereld een groot 'global village' is geworden, kijkt 2018Brabant juist naar  de alledaagse en karakteristieke beleving in de verschillende wijken, buurtschappen, dorpskernen, steden en ommelanden die Brabant rijk is. Via kunst- en cultuurprojecten moet ons programma op elk niveau Brabanders verbinden met andere Europeanen en zelfs met mensen uit de rest van de wereld. Tenslotte zoeken we binnen het derde thema ' Wij ontdekken de toekomst' naar duurzame antwoorden op vragen van nieuwe generaties Europeanen. Via de uitwisseling tussen generaties willen wij de rijke en sociale geschiedenis en cultuur van Brabant doorgeven en een nieuwe impuls geven".  

De artistieke visie en de drie thema's zijn het resultaat van workshops en gesprekken met veel Brabantse cultuurmakers en andere belanghebbenden en het artistieke team van 2018Brabant.

 

Planning

In januari 2013 is de preselectie van de shortlist. Daarna kiest in september 2013 een vakjury de Nederlandse kandidaat met het beste plan. Uiteraard beoordeelt zij de plannen vanuit het Europese perspectief; is er voldoende aandacht voor de culturele diversiteit in Europa en voor de verbinding tussen burgers, steden en regio's? Vooral daarom is BrabantStad de ultieme kandidaat. Want met behoud van de eigen identiteit vormen de vijf steden en het ommeland gezamenlijk een stedelijk netwerk dat groter en sterker is dan elke stad afzonderlijk.

In mei 2014 volgt dan de officiële benoeming Nederlandse Culturele Hoofdstad Europa. Vanaf dat moment is er vier jaar tijd om het culturele programma voor 2018 te ontwikkelen en de stad en de regio klaar te maken voor honderdduizenden bezoekers.

video

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: