tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Vormen van Verzet

Kunstenaars en het verlangen naar maatschappelijke veranderingen van 1871 tot nu.

De tentoonstelling Vormen van Verzet laat zien dat ‘kunst en verzet’ van alle tijden en alle werelddelen is. Hoewel politiek geëngageerde werken de inhoud heel vaak vooropstellen, laat de tentoonstelling zien dat kunst bij uitstek een manier is om met vorm inhoud over te dragen.

De tentoonstelling vertrekt vanuit vier historische momenten: de Parijse commune (1871), de Russische Revolutie (1917), de Praagse lente (mei ’68) en de wereld na de val van de Berlijnse muur (1989). Deze indeling beoogt geen historische volledigheid te verschaffen maar laat zien hoe verzet zich door de eeuwen heen herhaald en vernieuwd heeft, en zich niet alleen tot sociale vraagstukken van nationale bodem heeft beperkt.

De sociaal bewuste kunstenaars maken vaak deel uit van een grotere beweging of organisatie, zoals de Futuristen, Constructivisten, Bauhaus, Atelier Populair, Brigadas Ramona Parra, het Nederlandse Angola-comité. Ook zijn er foto- en videocollectieven, die met name in de jaren zeventig opkomen en verslag doen van misstanden op alle continenten. Anderen opereren solitair, zoals John Heartfield, Adrian Piper, Hans Haacke, Valie Export en Sanja Ivekovic. Het Disobedience archief van Marco Scotini, waarin uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid worden verzameld, biedt juist een gemeenschappelijk platform voor gelijksoortige, maar onafhankelijke protestvormen over de hele wereld.

Kunstenaars en vormgevers ontpopten zich op belangrijke momenten in de geschiedenis als idealisten, aanklagers, underground activisten, guerillastrijders, anarchisten of propagandisten. Vormen van Verzet laat zien hoe kunstenaars door de eeuwen heen hun talent hebben gebruikt om te reageren op de samenleving. Door het uitgesproken politieke en sociale kader van hun kunstwerken worden burger en overheid direct aangesproken. Het is de kunstenaars dan niet zozeer om artistieke erkenning te doen als wel om een politieke aanklacht of openlijke steunbetuiging. Ze willen de maatschappij veranderen. Soms gaan de acties van kunstenaars heel ver en nemen ze grote persoonlijke risico’s.

Conservatoren
De tentoonstelling is samengesteld door een team van conservatoren: Will Bradley, Phillip van den Bossche en Charles Esche.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is de Engelstalig publicatie Art and Social Change, a critical reader (Afterall Books en Tate publishing, 2007, ISBN: 978 1 85437 626 8, € 30) verkrijgbaar, die is samengesteld door conservator Will Bradley en Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. DEZE PUBLICATIE IS UITVERKOCHT!

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: