tentoonstelling

“Wo stehst Du mit deiner Kunst, Kollege?”

Living Archive

Welke weg bewandelde een museumdirecteur om het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen? Hoe ondervraagt een kunstenaar het ingeslagen pad van de directeur of het instituut?

Wat gebeurt er wanneer de directeur het museum ziet als een podium voor maatschappelijk discours en een actiegroep uitnodigt? Living Archive stelt deze vragen aan de hand van de geschiedenis van het Van Abbemuseum. Het geeft antwoorden, toont momenten van dispuut maar ook het strategische vermogen van directeuren en de grote betrokkenheid bij kunstenaars. Deze terugblik laat een aantal fundamentele standpunten zien op een moment waarop de functie van een museum voor hedendaagse kunst weer volop ter discussie staat.

De titel van dit Living Archive is ontleend aan een schilderij van de Duitse kunstenaar Jörg Immendorff.

In dit schilderij zien we een jonge activist (zelfportret van de schilder) bruusk de deur openen van een atelier waar een modernistisch schilder voor een leeg doek zit. Op de achtergrond trekt een protestdemonstratie voorbij. Dit schilderij roept verschillende vragen op over de positie van de kunstenaar. Is hij een activist die opereert in de maatschappij of trekt hij zich terug in de beschermde, museale omgeving? De titel fungeert als metafoor voor kritische perceptie – voor kunstenaars en musea.

 

'Living Archive' is de naam van een serie documentaire tentoonstellingen met het archief van het museum als uitgangspunt. Sinds 2005 zijn deze te zien in steeds wisselende vormen en periodes op verschillende locaties in de Nieuwbouw. Deze doorlopende reeks neemt verschillende vormen aan: kritisch, ondersteunend of documentair.

 
   

Onderdeel van: Living Archive

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: