tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Stijn Peeters

Lino's 2003 - 2005

Kunstenaar: Stijn Peeters

Het Van Abbemuseum presenteert een reeks van 73 lino’s van de Eindhovense kunstenaar Stijn Peeters, die hij in de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. De afbeeldingen vertellen een verhaal over deze tijd, over onzekerheid maar vooral over vrijheid en verzet.

Mediabeelden uit Irak worden afgewisseld met voorstellingen en gebeurtenissen uit de eigen leefomgeving van de kunstenaar. Stijn Peeters vestigt zijn aandacht onder meer op de rol van kleding, de zeggingskracht van lichaams-houdingen, religie en voetbal. De actualiteit en de kunstgeschiedenis gaan een dialoog aan, zowel wat betreft het onderwerp als het gebruikte medium. De serie is een pamflet, maar doet ook verslag van een gevoel van onbehagen.De vrijheid wijst de weg in de reproductie door Stijn Peeters van de Franse kunstenaar Eugène Delacroix uit 1830. Het is de meest afwijkende lino uit deze serie, maar met tegelijkertijd een verwijzing naar het heden. Misschien leveren we vandaag, onder het voorwendsel van een strijd voor de vrijheid, steeds meer vrijheden in? Deze serie lino’s ademt een grote autonomie en urgentie uit. Het is een visueel medium waarmee de kunstenaar zijn ideeën op grote schaal kan verspreiden en steeds verder kan uitbreiden.

Van de complete serie lino's is een uitgave in voorbereiding. Deze uitgave wordt verzorgd door Hein Elferink, Staphorst.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: