tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

De straat. Vorm van samenleven

Living Archive

De Straat. Vorm van samenleven (oorspronkelijk getoond van 2 juni 1972 tot 24 september 1972 in het Van Abbemuseum) geldt inmiddels als een legendarische tentoonstelling. Vooral een jongere generatie curatoren geeft hoog op over het procesmatige karakter, de sociaal-maatschappelijke thematiek en het gekozen overdrachtsmodel, gebaseerd op alledaagse ervaringen.

De expositie kende een lange aanloop met verschillende interdisciplinaire werkgroepen, die het concept allengs aanscherpten. Aanvankelijk stond de straat als terrein van artistieke acties voorop. Leering prefereerde echter dat niet de kunst, maar de straat zelf tot het belangrijkste thema werd verkozen. De Straat. Vorm van samenleven werd uiteindelijk samengesteld door een kerngroep bestaande uit stedenbouw-kundige Tjeerd Deelstra, conservator Jaap Bremer en grafisch vormgever Jan van Toorn. Deze liet zich informeren door tal van externe experts.

Bij De Straat. Vorm van samenleven stond ‘de gebruiker’ centraal. Door de leefomgeving en de inrichting daarvan aan de orde te stellen, zou de publieke bewustwording van en deelname aan culturele en maatschappelijke processen kunnen worden gestimuleerd. De straat was immers ‘van, voor en door allen’, een uitdrukking en manifestatie van de samenleving zelf.

De Straat. Vorm van samenleven behoort tot de drukst bezochte tentoonstellingen van het Van Abbemuseum. Toch was er ook forse kritiek. Was het concept niet te academisch en de informatie te specialistisch? Was de gekozen overdrachtsvorm wel effectief en werd de gebruiker daar inderdaad door geactiveerd?

Rest de vraag wat de actuele betekenis van De Straat. Vorm van samenleven kan zijn als deze wordt ontdaan van zijn mythische proporties?

De straat. Vorm van samenleven - Living Archive is onderdeel van: Living Archive

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: