tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Hommage aan Edy de Wilde

Directeur van het Van Abbemuseum 1946 - 1963

Op 26-jarige leeftijd startte De Wilde na zijn studie rechten aan de universiteit van Nijmegen in april 1946 zijn werkzaamheden als opvolger van Wouter Visser, die sinds de stichting van het Van Abbemuseum in 1936 directeur was geweest. Door middel van brieven, aantekeningen, foto’s en ander documentair materiaal geven wij een indruk van De Wildes baanbrekende verzamelbeleid.

Edy de Wilde begon met het aankopen van Nederlandse expressionisten, zoals Hendrik Chabot, Jan Sluijters en Charley Toorop. Later, toen hij over meer middelen kon beschikken, kocht hij ook belangrijke buitenlandse expressionisten aan zoals Beckmann, Kandinsky en Kokoschka. Zijn grote voorliefde voor la belle peinture leidde tot een schitterend overzicht van de Ecole de Paris, de Franse tegenhanger van de CoBrA-beweging, die door De Wildes toedoen ook goed in de collectie van het Van Abbemuseum is vertegenwoordigd. Daarnaast bracht hij een indrukwekkend ensemble schilderijen uit het begin van de twintigste eeuw bij elkaar, met werken van Picasso, Braque, Chagall, Léger en Mondriaan. Hoewel De Wilde weinig sculptuur heeft verzameld, passen de aankopen van Barlach, Lipchitz, Rädecker en Zadkine zeer goed in de prachtige collectie die hij heeft achtergelaten.

In 1963 werd Edy de Wilde directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, een functie die hij tot zijn pensionering in 1985 vervulde.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: