tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: Bibliotheek

Lawrence Weiner

Various Manners With Various Things

Kunstenaar: Lawrence Weiner

‘In de vitrines’ toont een keuze uit de boeken, pamfletten, multiples en uitnodigingskaarten van de kunstenaar Lawrence Weiner (New York 1940). Deze publicaties, uitgevoerd in goedkope media, geven uitdrukking aan Weiner’s opvatting dat kunst genereus en democratisch moet zijn.

Weiner heeft een afkeer van de exclusiviteit van de gesloten kunstwereld en het primaat van de pure esthetiek in het kunstwerk. Hij kiest voor steeds andere mogelijkheden buiten het autonome kunstwerk om naar buiten te treden. Het democratische karakter in zijn werk ligt dan ook besloten in de steeds veranderende vorm, alleen zo zijn veranderingen in de werkelijkheid te adapteren.

Zijn sociale bewustzijn deed Weiner ertoe besluiten zijn werken in de context van “ gewone” media te plaatsen, media die gemakkelijk te gebruiken zijn, goedkoop en vooral niet exclusief. Hij plaatst advertenties of zet teksten op plaat of CD, verfilmt ze of maakt boeken en multiples. Zijn bekende muurteksten beschouwt hij als sculpturen (gebeeldhouwd in de geest) die de toeschouwer zich eigen kan maken.

De wijze waarop hij deze media gebruikt houdt gelijke tred met de nieuwe ontwikkelingen binnen deze media. Zo veranderde het uiterlijk van zijn publicaties in de loop der tijd van bescheiden getypte boekjes tot kleurrijke offset drukwerken.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: