tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: Bibliotheek

In de vitrines

Richard Long 60

“I like the way the degree of visibilityand accessibility of my art is controlledby circumstance, and also the degree to whichit can be either public or private,possessed or not possessed.”  (Richard Long)

Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Richard Long (Bristol 02-06-1945) toont “In de vitrines” een keuze uit zijn kunstenaarsboeken, pamfletten en uitnodigingskaarten. Sinds de jaren zestig maakt Richard Long sculpturen in de natuur, die ontstaan door herordening van natuurlijke materialen of door heen en weer te lopen zodat in het landschap een spoor ontstaat. De wandelingen, als kunstvorm, zijn voor hem een ideaal middel om de relatie tussen tijd, afstand, geografie en maatvoering te onderzoeken. Met de ter plekke aanwezige stenen of takken maakt hij elementaire vormen als rechte lijnen, cirkels of spiralen. Deze werken in het landschap verdwijnen geleidelijk door de weersinvloeden.

Ook maakt Long sculpturen van natuurlijke materialen in tentoonstellingsruimtes. Daarnaast documenteert hij zijn wandelingen en zijn “onzichtbare sculpturen” zoals hij zijn ingrepen noemt, door middel van foto’s, tekstwerken en boeken. Deze boeken representeren niet alleen de werken, maar Long beschouwt ze ook als kunstwerken op zich; als “Livre d’Artiste” in plaats van als normale solocatalogus.

De nauwgezetheid waarmee hij de boeken componeert, de keuze voor lettertypes en kleur en de balans van de pagina’s duiden hierop. Ook de sequentie die zijn boeken bevat is weloverwogen.
Wandelen, bladzijden omslaan, woorden lezen, en afbeeldingen bekijken zijn gebaseerd op het menselijk ritme. Zijn publicaties bieden ons de mogelijkheid om iets te proeven van de atmosfeer en de inspanningen die Richard Long’s wandelingen tot kunstwerken maken en prikkelen daardoor onze fantasie.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: