tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Robert Kuśmirowski

Kunstenaar: Robert Kuśmirowski

De objecten en documenten van de jonge Poolse kunstenaar Robert Kuśmirowski (1973, Lodz) vertroebelen onze relatie met de geschiedenis. Zijn sculpturen en ruimtevullende installaties bestaan uit nauwkeurig nagemaakte driedimensionale objecten.

Meestal gebruikt hij papier, karton en schuimrubber als basismateriaal. Hij creëert een dummy-achtige realiteit waarin alle elementen een ‘trompel’oeil’-karakter hebben. Robert Kuśmirowski verzamelt als het ware geschiedenis, de iconografie van een bepaalde gebeurtenis, een plek of een periode. Door alles nauwgezet te kopiëren en te reproduceren wijst hij zowel op het aspect tijd als op de eindigheid van dingen.

Voor zijn solotentoonstelling in het Van Abbemuseum produceert hij onder meer een nieuwe versie van de installatie van Double V. Deze ruimte staat voor zijn eigen imaginaire kunstenaarsstudio. Zo moet een atelier er uit hebben gezien tijdens de Poolse volksrepubliek. De kunstenaar is echter te jong om het zelf te hebben meegemaakt. Hij vestigt de aandacht op een artistieke utopie en reactiveert een souvenirruimte, een beeld uit een collectief geheugen, met een bijna absurd nostalgisch karakter. Na een eerste algemene indruk worden de illusionistische details, de falsificaties en simulaties zichtbaar. Wat wil de kunstenaar ons duidelijk maken? Schuilt er een dubbele realiteit in deze grootschalige recreatie?

In november en december 2004 heeft Kuśmirowski de afstand Warschau – Parijs te voet afgelegd. Het project en de bijhorende documentaire foto’s verwijzen onder meer naar verhalen van kunstenaars als Constantin Brancusi, die in 1904 te voet van Boekarest naar Parijs was gekomen. Robert Kuśmirowski start een gelijksoortige onderneming, ondergaat de zware fysieke omstandigheden van de voettocht en schrijft zijn eigen verhaal, positioneert zich in een tijdscurve tussen verleden, heden en toekomst.

De kunstenaar construeert zijn persoonlijke wereld. Het is een wereld die fascineert door zijn fragiliteit en vragen stelt over het intieme karakter van kleine geschiedenissen. Tegelijkertijd historiseert hij objecten, verhalen en gebeurtenissen en speelt hij met de chronologische volgorde der dingen.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: