tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: Bibliotheek

In de vitrines

Het conceptuele kunstenaarsboek uit de collectie van het Van Abbemuseum en de publicaties van Stanley Brouwn

Kunstenaar: Stanley Brouwn

In de jaren zestig keerden kunstenaars zich af van de traditionele media, maar ook van de traditionele instituten die deze kunst tentoonstelden.

Men had behoefte aan een ander platform, want het museum was autoritair in zijn keuzes en het bevestigde de zittende macht. Kunstenaars stichtten alternatieve expositieruimtes en zochten naar andere kunstvormen, waarmee zij hun idee├źn konden realiseren. Hoewel kunstenaarsboeken al langer bestonden kreeg die kunstvorm in de jaren zestig een nieuwe betekenis. Een boek was een democratisch podium; het was - in eigen beheer - en goedkoop te produceren en door de soms hoge oplage was het boek in principe voor iedereen te koop, voor een relatief lage prijs.

Het Van Abbemuseum bezit een grote collectie conceptuele kunstenaarsboeken. In dit genre gaat het meer om de idee - het concept - dan om de vorm. Vaak betreft het beschrijvingen die het doel hebben om een werk, een gebeurtenis of situatie in gedachten op te roepen door middel van instructies, notities, schetsen, kaarten en grafieken. Centraal staat de productie of receptie van kunst, waarmee de ervaring van de werkelijkheid opnieuw wordt gedefinieerd en ook de niet zichtbare realiteit binnen de ervaring van kunst wordt gebracht.

In de vitrines toont verschillende vormen van het conceptuele kunstenaarsboek die inmiddels gelden als volwaardige uitingen binnen de oeuvres van kunstenaars zoals Seth Siegelaub, Sol LeWitt, Hanne Darboven, Douglas Huebler en John Baldessari. Speciale aandacht wordt geschonken aan de boeken van Stanley Brouwn, waarvan alle exemplaren worden getoond en die anders dan te doen gebruikelijk ook kunnen worden ingezien.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: