tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Martin Kippenberger

Tiefes Kehlchen

Kunstenaar: Martin Kippenberger

In de Studio is in het kader van de tentoonstelling Nach Kippenberger een gedeeltelijke reconstructie te zien van de installatie Tiefes Kehlchen (Deep Throat), die in 1991 in Wenen tot stand kwam. Het ensemble, oorspronkelijk uitgevoerd in samenwerking met de architectengroep PAUHOF, was bedoeld voor een honderden meters lange boortunnel van een metro. 

De titel verwijst naar een populaire pornofilm uit 1972. Kippenberger ontwikkelde vrij naar dit thema een artistiek instrumentarium om zijn roots en zijn diepste innerlijk te onderzoeken. De voornaamste elementen zijn een tunnelachtige buis, een alter ego in de vorm van een dummy in een rolstoel, het minimalistische lichtobject Broken Kilometer, als amalgaam van de geschiedenis van het minimalisme van Flavin en Judd tot Walter de Maria, en verder een (imitatie)berkenbos en een serie reliƫfs van diepzwart rubber.

Tiefes Kehlchen markeert een belangrijke overgang in de artistieke ontwikkeling van Kippenberger. Het zwarte rubber zet de eerdere stortvloed van beelden als fetisj te kijk; met zijn afdaling in de diepte van het onbewuste verwijst hij niet alleen naar het verleden, maar slaat hij ook een brug naar de conceptuele ruimtelijke constructies uit de jaren negentig.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: