journal7
journal7

tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Journal #7

Tomma Abts, Vincent Fecteau

Kunstenaars: Tomma Abts, Vincent Fecteau

Het Van Abbemuseum toont het werk van Tomma Abts (D, 1967) en Vincent Fecteau (USA, 1969) voor de eerste keer in Nederland. De dubbele solotentoonstelling presenteert twee actuele posities binnen de traditionele disciplines schilderkunst en sculptuur.

Beide kunstenaars onderzoeken, elk op een volstrekt individuele basis, de mogelijkheden van een abstracte vormentaal. Tegelijkertijd is hun werk allesbehalve abstract te noemen. Ze formuleren gedetailleerde actuele voorstellen, los van elke stroming of artistiek programma.

Tomma Abts woont en werkt sinds het midden van de jaren negentig in London. Haar op klein formaat gerealiseerde schilderijen lijken vanuit een nulpunt of vanuit een productief niet-weten te ontstaan. Quasi-geometrische motieven verschijnen in laag op laag aangebrachte verfpartijen. Sommige lijnen of oppervlaktes worden overschilderd of juist terug zichtbaar gemaakt. De volledig op zichzelf staande voorstellingen balanceren tussen materialisme en illusionisme.

Er spreekt een subtiel en genuanceerd optimisme, een esthetische lichtheid uit Abts' schilderijen. Soms lijken ze portretten of een ‘levend iets’ te worden. Het gedimde kleurgebruik, de formaten en de enigmatische titels als "Ehme" of "Theiel" wijzen in die richting. De werken bevatten vreemde en verrassende echo’s naar zowel schilderkunst uit het begin van de twintigste eeuw als naar een schilderijfragment uit de Italiaanse renaissancetijd.

San Francisco is de uitvalsbasis van Vincent Fecteau. In zijn studio werkt hij langdurig aan kleinschalige drie dimensionale objecten. Met papier-maché, schuimrubber, balsa hout en gevonden voorwerpen produceert hij dubbelzinnige constructies die balanceren tussen onmogelijke structuren en autonome sculpturen. De vele details wijzen op Fecteau's fascinatie voor de fysieke en conceptuele aspecten van een handgemaakt object. Hij zoekt voortdurend naar een evenwicht. Reële voorwerpen zoals een stuk koord, de helft van een notendop of een banale punaise vestigen de aandacht op de onwerkelijke verschijningsvormen. Daarnaast bewerkt en bootst hij de textuur van materialen soms zorgvuldig na: de objecten van Fecteau kunnen bewust aangebrachte beschadigingen of slordigheden vertonen, een stukje hout kan echt of uit papier gemaakt zijn. Net als Tomma Abts werkt Vincent Fecteau met grote concentratie aan een nieuwe beeldende taal. Bestaande woorden en referenties schieten nog tekort. De ontdekking ligt verscholen in het kijken.

De twee solotentoonstellingen worden begeleid door een nieuwe journalpublicatie.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: