tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Suchan Kinoshita. Luidspreker

Plug In #14

Kunstenaar: Suchan Kinoshita

De Duits-Japanse Suchan Kinoshita (Tokio, 1960) laat ons het vertrouwd lijkende opnieuw ervaren. Met haar installaties en performances, die vrijwel zonder uitzondering uitgesproken interdisciplinair zijn, confronteert ze ons met iets herkenbaars of alledaags, om de ervaring ervan vervolgens tot een intensief en vervreemdend proces te maken.

De ontmoetingen die ze met haar werk oproept lijken mogelijk terloops, maar zijn in feite dwingend, omdat ze vaak pas door onze actieve waarneming of deelname vanuit een zekere chaos tot een betekenisvol geheel worden. Dit betekent geenszins dat Kinoshita streeft naar coherentie of logica. Integendeel, haar oeuvre bezingt eerder de schoonheid van de verwarring en het misverstand, die al dan niet tot alternatieve innerlijke ordening kunnen leiden. De kunstenaar spreekt zelf van ‘publieksverschuivingen’. Kinoshita’s werk is daarbij niet moralistisch of politiek georiënteerd. Ze beleert noch ageert. Ze construeert mogelijkheden om thema’s als tijd en vergankelijkheid in een nieuwe, vaak geabstraheerde vorm en context te ondergaan. In de vormgeving of constructie van haar installaties zijn duidelijk sporen terug te vinden van haar fascinatie voor architectuur en film, haar theaterervaring bij het Theater am Marienplatz in Krefeld en haar muziekstudie bij de hedendaagse componist Maurizio Kagel. Haar oeuvre biedt in feite nieuwe ervaringsmodellen, die de relatie tussen kunstwerk en toeschouwer uitdagen en de grenzen van klassieke tentoonstellingsprincipes continu verleggen. Kinoshita’s installatie Luidspreker is hier een boeiend voorbeeld van.
Luidspreker bestaat uit een asymmetrisch houten bouwwerkje met de afmetingen van een privésauna, waarin een vrouwenstem te horen is die een nauwelijks verstaanbare en niet te ontwarren stroom woorden uitspreekt. Er zijn verschillende talen te horen, er lijken verschillende verhalen gaande. Soms breken enkele woorden en hun primaire betekenis door de continue stroom geluiden heen en kunnen we ons voor een moment aan een mogelijke verhaallijn vasthouden, al is het niet langer dan de tijd die het neemt het woord uit te spreken. Meestal verdrinken de klanken in elkaars opeenvolging. Het hok is donker, een vanzelfsprekend referentiekader ontbreekt. Luidspreker staat bovendien niet in een geijkte museumruimte maar vult ‘en passant’ een doorgang in de nieuwbouw. Slechts een kleine opening in een muur werpt een lichtkanaaltje op de houten vloer en biedt zicht op de gapende diepte van de toren van het Van Abbemuseum, hetgeen het gevoel van desoriëntatie alleen maar versterkt.
Luidspreker, in Plug In #14 als installatie getoond, is oorspronkelijk meerdere malen als performance opgevoerd. De kunstenaar wordt daarin door verschillende sprekers in het oor gefluisterd. Zij functioneert vervolgens als luidspreker en probeert hun verhaal ongecensureerd te reproduceren. Dit is echter onmogelijk en leidt tot een Babylonische spraakverwarring, die menig publiek volledig in verwarring heeft gebracht over de ware toedracht van de voorstelling. Als men het verlangen naar een lineair verhaal echter loslaat, transcendeert de vermoeiende woordenvloed in een fascinerende klanksculptuur, die de luisteraar meevoert naar… dat laat de kunstenaar aan uzelf over. Wie de feitelijke oorsprong van de klanken dan toch nog wil leren kennen, krijgt via de in de ruimte opgehangen verrekijker enkele verklarende beelden bij een halftalige klankstroom, die inmiddels een geheel autonoom leven is gaan leiden.

Mede mogelijk gemaakt door

Mondriaan Stichting Mondriaan Stichting

Suchan Kinoshita. Luidspreker - Plug In #14 is onderdeel van: Plug In

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: