tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Een op Een

Installaties uit de collectie (1968-1988)

Kunstenaars: John Baldessari, Bruce Nauman, Bernd Becher, Hilla Becher, Dan Graham, Richard Long, Robert Morris, Giulio Paolini, Richard Serra, Ger van Elk

Een belangrijk onderdeel van de collectie is de kunst vanaf eind jaren zestig tot eind jaren tachtig.

Het is de tijd waarin kunstenaars zich afzetten tegen gevestigde normen en waarden en het begrip kunst nieuwe inhoud geven. Zowel de gebruikte materialen en technieken als de doelstellingen en uitgangspunten van de kunst veranderen. Een aantal werken uit deze periode was te zien in de openingstentoonstelling OVER WIJ/ABOUT WE. In vervolg hierop is vanaf 13 maart een nieuwe selectie uit dit collectieonderdeel tentoongesteld. In negen zalen zijn negen werken, hoofdzakelijk installaties, van tien verschillende kunstenaars te zien: Richard Long, Bruce Nauman, John Baldessari, Robert Morris, Dan Graham, Giulio Paolini, Ger van Elk, Bernd & Hilla Becher en Richard Serra. Gast in de tentoonstelling is de kunstenaar Angela Bulloch (CDN, 1966). Van haar is in de tiende zaal de installatie Video Sound Systems, 1997 te zien. Onderdeel daarvan zijn video’s van onder anderen Bruce Nauman, John Baldessari en Paul McCarthy.

Aan de hand van begrippen als ruimte, ordening, ervaring, interpretatie en context zijn een aantal overeenkomsten en verschillen tussen de getoonde werken aan te geven. T-junction van Richard Serra, Driven Man, Driven Snow van Bruce Nauman en 9 H-shapes van Robert Morris benadrukken de ruimte en de positie van de beschouwer daarin. John Baldessari speelt in zijn fotowerken met het verschil tussen afbeelding en interpretatie. Voor Bernd & Hilla Becher is fotografie een middel om de industriële architectuur van rond de eeuwwisseling zo objectief mogelijk in kaart te brengen. De installatie van Dan Graham confronteert de beschouwer met zichzelf en zijn gedrag. Angela Bulloch maakt deel uit van een jongere generatie kunstenaars die de thema’s van deze oudere generatie op een heel eigen manier verbeeldt. De videowerken laten zien hoe belangrijk het lichaam is als communicatiemiddel en als instrument waarmee we de werkelijkheid ervaren.

De collectietentoonstelling Een op een wordt tijdens de tentoonstellingsperiode journal # 6 Tino Sehgal tijdelijk aangepast.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: