tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Journal #6

Tino Sehgal

Kunstenaar: Tino Sehgal

Tino Sehgal (Londen, 1976) studeerde zowel dans aan de Folkwang Hogeschool in Essen als politieke economie aan de Humboldt Universiteit te Berlijn en Essen. De afgelopen jaren werden zijn ‘sculpturen’ ondermeer opgemerkt op grote kunstmanifestaties zoals Manifesta 4 te Frankfurt (2001) en de Biënnale van Venetië (2002). 

Beeldende kunst is volgens deze jonge, in Berlijn gevestigde kunstenaar onlosmakelijk verbonden met het economische begrip productie, met de transformatie van materialen en het vervaardigen van objecten. Tino Sehgal produceert echter geen tastbare of fysieke objecten en ook geen performances. Zijn werken worden uitgevoerd door museumsuppoosten, acteurs en/ of dansers. Ze kunnen bestaan uit choreografische bewegingen, woorden en zang of een gesprek met de museumbezoeker. Het Van Abbemuseum brengt zijn allereerste solotentoonstelling in combinatie met een collectiepresentatie in de oudbouw van het museum.

Zowel zijn dansachtergrond, waarbij geen materialen maar acties worden getransformeerd, als zijn politiek economische opleiding spelen een belangrijke rol bij het begrijpen van zijn positie. De geschiedenis van de moderne kunst, en in het bijzonder de conceptuele stroming uit de jaren zestig van de vorige eeuw en het onderzoek van Michael Asher, Dan Graham en later Jeff Koons en James Coleman, vormen een rode draad naar zijn nog jonge oeuvre.

Tino Sehgal schrijft geen handleidingen voor zijn werken en hij vraagt expliciet om ze niet te fotograferen. Ze laten zich kortweg niet documenteren. De mondelinge instructies worden in Eindhoven uitgevoerd en geïnterpreteerd door verschillende zaalwachters. De museumbezoeker ziet nooit het origineel, sterker nog er is geen origineel. Productie en reproductie vallen samen. De titels beginnen allemaal met “This is … ” en hebben het karakter van een aankondiging of een voorstel. Ze benadrukken hoe Tino Sehgal het traditionele en met eeuwigheidswaarde omgeven kunstwerk subtiel ter discussie stelt. Hij daagt de klassieke museale context voortdurend uit en formuleert alternatieve productiemogelijkheden. De gevestigde kunstcodes en conventies fascineren hem, hij verwerpt ze zeker niet, maar zet ze ontegensprekelijk en op een unieke wijze op losse schroeven.

De collectietentoonstelling Een op een wordt tijdens de tentoonstellingsperiode journal # 6 Tino Sehgal tijdelijk aangepast.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: