tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Julião Sarmento

Echo

Kunstenaar: Julião Sarmento

Echo is een belangrijke overzichtstentoonstelling van een van de bekendste hedendaagse Portugese kunstenaars. Julião Sarmento (Lissabon, 1948) gebruikt al ruim dertig jaar verschillende media. 

In zijn schilderijen, sculpturen, tekeningen, fotowerken en video-installaties onderzoekt hij de elementaire voorwaarden van het menselijk bestaan. Zijn werken zijn poëtische bespiegelingen over liefde, verlangen en dood.

De tentoonstelling toont meer dan 60 werken in diverse media. Hieruit komt de samenhang en de opvallende kracht van zijn werk uit alle perioden naar voren. Hoewel de diversiteit van deze selectie goed bij een retrospectief zou passen, verwijst het thema van de tentoonstelling naar het gelijktijdige, directe karakter van zijn werk:
‘Wat ik vandaag doe, maakt deel uit van wat ik gisteren deed.’ (Julião Sarmento)

De selectie belicht de ontwikkeling van zijn werk in de afgelopen tien jaar en brengt het in verband met vroegere werken. De titel Echo duidt niet alleen op een fysiek fenomeen maar ook op de dubbelzinnigheid van emotionele gevoelens. In het gehele oeuvre van Sarmento zijn thema’s en motieven onderling met elkaar verbonden. De voornaamste onderwerpen en verhalende aspecten van Sarmento’s werk kwamen in de jaren zeventig al naar voren, vooral in zijn filmisch en fotografisch werk. Medium en techniek zijn nooit een doel op zich maar altijd een middel om de relatie uit te drukken tussen lichaam en geest en de zoektocht naar de zin en de schoonheid van het leven.

De tentoonstelling is opgebouwd als een roman in hoofdstukken. Zo ontstaat een reeks zalen met werken die de bezoeker kennis laten maken met de verscheidenheid aan aspecten van Sarmento’s denkwereld, om te beginnen bij Pernas, dat het wonder van het ontstaan van de wereld weergeeft. Schaduwen en silhouetten worden metaforen van kennis. De onderwerpen intuïtie en communicatie – zoals die bijvoorbeeld in de vroege film Faces voorgesteld worden – keren terug in het latere werk, zoals bijvoorbeeld de White Paintings. Een aantal minder bekende sculpturen vertrouwt niet alleen op de actieve participatie van de kijker en de bijdrage van een onderzoekende geest, maar onderstreept ook de spanning tussen de conceptuele grondslag van het oeuvre en de sensualiteit die elk afzonderlijk werk uitdrukt.

Tijdens weekdagen wordt Sarmento’s film ‘Faces’ vertoond in de bibliotheek. Op zaterdagen en zondagen is deze film te zien in het auditorium.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: