tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Posities in de Schilderkunst 1970 –1985

Collectiepresentatie

Kunstenaars: Georg Baselitz, Alan Charlton, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz, A.R. Penck, Robert Ryman, Niele Toroni, Remy Zaugg

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw doen zich in de schilderkunst een aantal boeiende ontwikkelingen voor die diametraal tegenover elkaar staan. Na een periode waarin de nadruk in de schilderkunst lag op het schilderij als materieel object, bestaande uit verf en doek, begint een aantal schilders in Duitsland opnieuw thema’s en voorstellingen te gebruiken als aanleiding om te schilderen.

Tot die groep behoren Georg Baselitz, Markus Lüpertz, Anselm Kiefer, A.R. Penck en Jörg Immendorff. Andere kunstenaars zetten de ontwikkelingen uit de voorgaande periode voort. Ze analyseren het schilderij als vorm of als drager van verf en kleur of nemen het schilderen als fysieke handeling tot onderwerp van het schilderij. Voorbeelden daarvan zijn Robert Ryman, Remy Zaugg, Alan Charlton en Niele Toroni. Het Van Abbemuseum heeft deze verschillende standpunten in de jaren zeventig en tachtig in een aantal spraakmakende tentoonstellingen aan bod laten komen en in de collectie opgenomen.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: