tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Journal #3

Matthijs de Bruijne: Liquidacion.org

Kunstenaar: Matthijs de Bruijne

Matthijs de Bruijne (NL, 1967) werkte ruim een jaar in Buenos Aires. Hij verbleef er voor de derde opeenvolgende keer en de politieke, sociale en economische realiteit van Argentinië speelt een hoofdrol in zijn recente websiteprojecten met teksten, foto's en geluidswerken.

In elk project verkent hij letterlijk een nieuw territorium en zoekt hij naar een samenwerking met de direct betrokkenen. Op een procesmatige manier probeert hij een situatie of een plek in kaart te brengen. Het afgelopen jaar heeft hij samengewerkt met de zogenaamde 'cartoneros' van de buitenwijken van Buenos Aires. Ze recyclen dagelijks afval en verzamelen papier, karton en objecten om in leven te blijven. Op de website liquidacion.org (we sell what is left over in Argentina) vertellen ze hun verhaal en wordt de aandacht gericht op hun vondsten, belevenissen en dromen. Naast een beschrijving van het gevonden object vertelt elke vinder waar en waarom juist dit object door hem of haar is meegenomen. Op de website worden de objecten, alsook de dromen van de cartoneros, terug te koop aangeboden. Tussen de objecten, de verhalen en de dromen ontvouwt zich een voorheen onbekend netwerk aan contacten en mensen. Matthijs de Bruijne’s tentoonstelling onthult een politieke en sociale realiteit en met liquidacion.org heeft hij een project in een specifieke context ingebed en uitgezet, in samenwerking met de direct betrokkenen.

Plaza Futura in Eindhoven programmeert in december 2003 vier actuele Argentijnse speelfilms geselecteerd door Matthijs de Bruijne. Op zondag 7 december zal hij La Ciénaga (2000) en Bolivia (2001) persoonlijk inleiden, en op zondag 14 december volgen Mundo Gruá (1999) en Garage Olimpio (1999). De vertoningen starten telkens om 13.15 uur en zijn afgelopen om 17.15 uur.

Voor meer informatie zie www.plazafutura.nl (kaartverkoop / reserveren tel. +31 (0)40 2946848) en de publicatie journal # 3.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: