tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Schilderkunst uit het Interbellum

Collectiepresentatie

Kunstenaars: Jan Sluijters, Jean Brusselmans, Hendrik Chabot, Gust. De Smet, Leo Gestel, Raoul Hynckes, Herman Kruyder, Constant Permeke, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Carel Willink

Het Interbellum is een periode van economische en politieke onzekerheid. Een groot aantal kunstenaars in Nederland en Belgiƫ keert zich in deze tijd af van de modernistische ontwikkelingen uit het begin van de eeuw en zoekt naar een meer traditionele schilderwijze.

Jan Sluijters en Leo Gestel bijvoorbeeld, laten hun modernistische experimenten achter zich en schilderen voorstellingen uit het dagelijks leven op een meer realistische en ingetogen wijze. Kunstenaars als Constant Permeke, Gust. De Smet en Jean Brusselmans in Belgiƫ en Herman Kruyder en Hendrik Chabot in Nederland laten zich in deze periode leiden door hun liefde voor het landleven of het leven van eenvoudige burgers, dat ze op expressieve wijze en in ingetogen kleuren weergeven. Hun schilderijen zijn tijdsdocumenten die de geest van hun tijd op bijzondere wijze weten over te brengen. Andere kunstenaars, zoals Carel Willink, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop, leggen zich toe op een meer verfijnd realisme. Willink en Hynckes schilderen voorstellingen zo nauwkeurig, dat ze tegelijk ook iets heel onwerkelijks of beklemmends krijgen. Charley Toorop hanteert een schilderwijze die misschien minder realistisch maar daarom niet minder confronterend is. In haar portretten weet ze de tragiek van het menselijk bestaan op een heel bijzondere wijze tot uitdrukking te brengen.

Het Van Abbemuseum bezit een mooie verzameling schilderijen uit deze periode. De basis hiervoor is gelegd vlak voor en direct na de Tweede Wereldoorlog door de toenmalige directeuren Wouter Visser en Edy de Wilde.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: