tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Journal #4

Joe Scanlan - Pay for your pleasure (reprise)

Kunstenaar: Joe Scanlan

Pay For Your Pleasure (Reprise) uit 1998 is een verleidelijk maar uiterst provocatief werk van de Amerikaanse kunstenaar Joe Scanlan (USA, 1961). 

Het bestaat uit 49 banieren in zeven verschillende kleuren waarop historische en hedendaagse, beroemde en minder bekende figuren staan afgebeeld. Naast een portret prijkt op elke banier een uitspraak van de desbetreffende persoon. We herkennen kunstenaars, schrijvers, filosofen en popmuzikanten waaronder Marcel Broodthaers, Oscar Wilde, Erasmus en Cher.

Het woord ‘Reprise’ in de titel geeft aan dat het hier gaat om een hervatten. Aan de oorsprong ligt het gelijknamige werk uit 1988 van de eveneens uit Amerika afkomstige kunstenaar Mike Kelley. In deze originele versie van Pay For Your Pleasure portretteert en citeert Kelley 43 historische figuren over de verwantschap tussen creativiteit en criminaliteit. De banieren verhalen over creatieve deugden gekoppeld aan een wetteloos en destructief bestaan.

Tien jaar later heeft Joe Scanlan het uitgangspunt omgedraaid. Het kwaad wordt goed: de figuren in zijn hervatting zijn unaniem lovend over het huwelijk tussen kunst en commercie. Scanlan presenteert een reeks personen die de hedendaagse toegankelijkheid en het wijdverspreide succes van kunst ophemelen. Alledaagse gebruiksvoorwerpen krijgen tegenwoordig de status van kunst en wat is daar eigenlijk op tegen? Designobjecten worden tegenwoordig iconen. Of is er toch iets mis wanneer dat gebeurt op deze schaal: door 49 personen van uiteenlopend pluimage, door de eeuwen heen en tentoongesteld met een extreem functioneel object?

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: