tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: Auditorium

Matt Mullican

Matt Mullican under Hypnosis, 1996

Kunstenaar: Matt Mullican

Vanaf het moment dat de videocamera eind jaren zestig de markt veroverde als een hanteerbaar en betaalbaar registratiemiddel voor een groter publiek, is video ook onder kunstenaars een belangrijk en populair medium geworden.

Het Van Abbemuseum bezit dan ook een groot aantal videobanden met registraties van performances vanaf eind jaren zestig tot heden van kunstenaars als Bruce Nauman en Lawrence Weiner tot Mike Kelley of Matt Mullican. Keuzes hieruit zijn regelmatig in de tentoonstellingsruimtes te zien of kunnen op afspraak worden bekeken in de bibliotheek.

Van 13 september tot 9 november is in de videoruimte van het Van Abbemuseum een selectie te zien van performances van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican. Deze performances vonden plaats in 1996 op verschillende locaties in Brussel in aanwezigheid van publiek en werden geregistreerd op video. Het bijzondere is dat ze door de kunstenaar onder hypnose werden uitgevoerd. De performances hebben titels als Making a drawing as a 4 year old, Looking for a picture & entering a picture of Smelling. Het zijn een soort reconstructies van de identiteit van het subject, opgebouwd uit herinneringen en beelden die zijn opgeslagen in het onderbewustzijn en hier buiten het censurerend bewustzijn om worden aangesproken. Die nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt als het kritisch bewustzijn buiten werking wordt gesteld is precies waar het Mullican hier om gaat.

De performances van Mullican maken deel uit van een omvangrijk en veelzijdig oeuvre. Vanaf midden jaren zeventig ontwikkelt hij een eigen kosmologie, samengesteld uit pictogrammen en beeldtekens die staan voor uiteenlopende kennissystemen. Deze tekensystemen past hij toe in tekeningen, posters, banieren, lichtbakken, plattegronden en sculpturen. Naast abstracte begrippen en categorie├źn is er plaats voor empirische kennis en subjectieve ervaringen. Deze laatste categorie onderzoekt hij vanaf 1978 in zijn performances.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: