tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

El Lissitzky en tijdgenoten

Er zijn in Nederland twee grote verzamelingen met werken van Russische avant-garde kunstenaars uit de jaren rond 1920: de Malevitsj-collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Lissitzky-collectie van het Van Abbemuseum.

Op die van de Tretjakov Galerie in Moskou na, is dit de belangrijkste Lissitzky-collectie ter wereld. Reden om een groot deel van deze verzameling gedurende een langere periode in het museum te tonen. 

Om het werk van El Lissitzky (1890-1941) te plaatsen in de context van het Europa van de jaren twintig, wordt in de tentoonstelling naast documentair beeldmateriaal ook werk getoond van tijdgenoten en geestverwanten, waaronder de Hongaar László Moholy-Nagy en de Nederlanders Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Geïnspireerd door vernieuwende technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen zochten deze kunstenaars in de jaren twintig van de vorige eeuw naar een nieuwe, revolutionaire beeldtaal. Daarmee wilden ze niet de bestaande, zichtbare werkelijkheid nabootsen, maar een nieuwe, utopische werkelijkheid verbeelden. Met name in Rusland zetten kunstenaars deze nieuwe beeldtaal in bij de opbouw van een nieuwe socialistische maatschappij.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: