The Tower. Be[com]ing Dutch
The Tower. Be[com]ing Dutch

tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: De Toren

De Toren

Be[com]ing Dutch

Conservatoren: Charles Esche, Annie Fletcher

Het Be[com]ing Dutch project is een leerproces, niet alleen voor het museum, maar voor de deelnemers van dit project en alle geïnteresseerden. In dit proces wordt uitgezocht of kunst een nieuwe manier van denken kan creëren over vraagstukken rond kunst in hun relatie tot cultuur, identiteit en de samenleving in Nederland. Mensen met vele verschillende achtergronden, waaronder filosofen, kunstenaars, curatoren en het publiek, zijn aan de slag gegaan met deze vraagstukken.

Alle activiteiten, debatten, symposia, workshops en kunstprojecten van Be[com]ing Dutch zijn hier in de Toren gedocumenteerd. De ‘waslijnen’ geven, van de kelder tot de derde verdieping, een chronologisch overzicht van het Be[com]ing Dutch project. Dit overzicht zal het komende jaar, naarmate het project vordert, aangevuld worden. We nodigen u uit om door de Toren te dwalen en kennis te nemen van de verschillende informatiebronnen die voorhanden zijn: er zijn boeken te lezen, video’s te bekijken en op alle verdiepingen zijn er Be[com]ing Dutch woordenboeken die u gratis mee mag nemen.

In de kelder vindt u een verzameling van documentatiemateriaal. Op de computer kunt u videofragmenten bekijken van alle activiteiten die rond Be[com]ing Dutch hebben plaats gevonden. Hier maakt u ook voor het eerst kennis met het Be[com]ing Dutch woordenboek. De boeken hier aanwezig geven meer context aan het project, zoals voorbeelden van projecten in de rest van Nederland die met ongeveer dezelfde vraagstellingen bezig zijn geweest.

Bezoek ook de website www.becomingdutch.com voor meer informatie over het project, plannen voor de toekomst te bekijken en om nieuwe woorden aan het woordenboek toe te voegen.

Be[com]ing Dutch is door de Mondriaan Stichting uitgeroepen tot winnaar van de Stimuleringsprijs voor Culturele Diversiteit in 2006. De prijsuitreiking en de media-aandacht er omheen worden op de begane grond getoond naast onze eigen visie op het project en de toekomst daarvan. Deze twee verschillende verhalen over het project worden op twee grote schermen geprojecteerd, de koptelefoons hangen aan de ‘waslijn’.

Op de tussenverdieping laten we via drie videoschermen de eerste activiteiten zien die rond Be[com]ing Dutch georganiseerd werden: twee interne seminars ‘Curating & Diversiteit’ (oktober ’06) en ‘On Nationalism’ (december ’06) en ‘the Gatherings’ (januari ’07). Tijdens de interne seminars werd de rol van het museum besproken aan de hand van onderwerpen als identiteit, diversiteit en het alledaagse leven in de huidige tijd. De externe expertise en de daarbij horende reflectie leidden tot het eerste grote publieke debat ‘the Gatherings’. Tijdens deze bijeenkomst werd er met een groter en nog meer divers publiek verder gepraat over de toekomst van dit project.

Twee monitoren op de bovenverdieping  laten fragmenten zien van de derde en vierde interne seminars: ‘Nieuw cultureel burgerschap’ (mei ’07) en ‘On Collecting & Identity’ (september ’07). Dit laatste seminar werd georganiseerd in samenwerking met het Instituut Collectie Nederland, om na te gaan in hoeverre de veranderingen in de maatschappij een weerslag vinden in de opbouw en het beheer van een collectie. Moet de collectie een afspiegeling zijn van de samenleving waar we in leven?

De derde monitor laat u documentatie zien van de eerste editie van de jongerentalkshow ‘Creative Citizens’ (mei ’07). Een debat dat buiten de muren van het museum plaats vond (in Area 51) en waarbij de jongeren uit Eindhoven hun mening gaven over een aantal vraagstukken over de hedendaagse samenleving.

Op de derde verdieping kunt u kijken en luisteren naar video’s van de presentaties en workshops van de ‘Eindhoven Caucus’ (November/December ’07) (Caucus is ontleend aan een term van een Indiaans Amerikaans gebruik: een zeer pragmatische vorm van democratie waarbij iedereen uit een kleine gemeenschap samenkomt om te discussiëren over de toekomst). Tijdens deze bijeenkomst kwamen kunst en maatschappij samen; aan de hand van discussies werden kunstwerken gemaakt en acties ondernomen. In het weekend werden er publieke momenten georganiseerd met sprekers en activiteiten.

Ook zijn hier foto’s te zien van onderdelen van Be[com]ing Dutch die zich buiten de hier getoonde activiteiten afspelen. Zoals ‘Museum as a Hub’ (een project in samenwerking met New Museum of Contemporary Art in New York) en ‘Art Beyond the Walls’ (kunstenaarsprojecten buiten het museum). Er wordt ook al naar de toekomst gekeken: zo zal in het najaar van 2008 het project volledig gedocumenteerd worden in een publicatie.

Als afsluiting willen we graag dat u ook een deelnemer van Be[com]ing Dutch wordt, door uw reactie te geven op het project en een nieuw woord achter te laten voor ons woordenboek.

— Be[com]ing Dutch is ontwikkeld door Charles Esche en Annie Fletcher en anderen in en buiten het Van Abbemuseum.

— Het documentatieproject in de Toren is door Ons Jan, Ontwerpstudio Nathalie Schellekens (www.door-ons.nl) en Studio JanJannes (www.janjannes.com)  ontwerpen.

— Het project heeft partnerschappen met BAK, Basis voor Actuele Kunst [Utrecht], New Museum of Contemporary Art [New York], Goldsmiths College [Londen], Kosmose [Eindhoven], Gate Archive [Eindhoven], KKH [Stockholm], NSF [Cork], en Stichting Interart [Arnhem].

— In 2006 is het Van Abbemuseum voor zijn plan Be[com]ing Dutch door de Mondriaan Stichting uitgeroepen tot winnaar van de Stimuleringsprijs voor Culturele Diversiteit. In totaal werden negen plannen ingediend door dertien instellingen.

Met steun van het Cultuur Programma van de Europese Unie.

Mede mogelijk gemaakt door

Cultuur 2000 programma Mondriaan Stichting Mondriaan Stichting

De Toren - Be[com]ing Dutch is onderdeel van: Be[com]ing Dutch

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: