Lynda Benglis, Psi, 1973, Courtesy Cheim & Read, New York, Art © Lynda Benglis/Licensed by VAGA, New York, NY
Lynda Benglis, Psi, 1973, Courtesy Cheim & Read, New York, Art © Lynda Benglis/Licensed by VAGA, New York, NY
Jo Baer, Zonder titel (Zwarte Ster) / Untitled (Black Star), 1960-1961. Collectie/collection Kröller-Müller Museum, Otterlo
Jo Baer, Zonder titel (Zwarte Ster) / Untitled (Black Star), 1960-1961. Collectie/collection Kröller-Müller Museum, Otterlo
Jutta Koether, Souveraine Nr. 5 (after Peaches), 2009, Courtesy of Susanne Vielmetter Los Angeles Projects. Foto/Photo Gene Ogami
Jutta Koether, Souveraine Nr. 5 (after Peaches), 2009, Courtesy of Susanne Vielmetter Los Angeles Projects. Foto/Photo Gene Ogami

tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum
Opening: Saturday, 20 June 2009 15:00

Triotentoonstelling 2009

Jo Baer, Lynda Benglis, Jutta Koether

Kunstenaars: Jo Baer, Jutta Koether, Lynda Benglis

Conservatoren: Annie Fletcher, Diana Franssen

De kunstenaars Jo Baer, Lynda Benglis en Jutta Koether zijn uitgenodigd om drie solovoorstellingen naast elkaar te verzorgen. Deze triotentoonstelling belicht ieder individueel oeuvre, terwijl de bezoeker tegelijkertijd de potentiële verbanden tussen de posities van de kunstenaars kan verkennen. Baer, Benglis en Koether behandelen vanuit verschillende perspectieven bepaalde onderdelen uit de geschiedenis en de huidige praktijk van de schilderkunst.

In de Oudbouw van het Van Abbemuseum is van 20 juni tot en met 4 oktober 2009 de Triotentoonstelling Jo Baer - Lynda Benglis - Jutta Koether te zien. Het is de vierde keer dat het Van Abbemuseum een dergelijke Triotentoonstelling organiseert, dit keer met solopresentaties van drie generaties kunstenaars: Jo Baer (1929), Lynda Benglis (1941) en Jutta Koether (1958). Wat hen bindt is hun keuze voor ‘het schilderen’. Niet het pure schilderen, de niet-verhalende en alleen aan zichzelf refererende schilderkunst, maar een kunstkritische evaluatie van het fenomeen schilderen. In de tien zalen van de monumentale Oudbouw behandelen Baer, Benglis en Koether vanuit verschillende gezichtspunten onderdelen uit de geschiedenis en de huidige praktijk van de schilderkunst.

De tentoonstelling in het Van Abbemuseum maakt al snel duidelijk dat zij niet alleen met het medium schilderkunst de schilderkunstige traditie tarten. Vanaf midden jaren zestig tot het heden hanteren de kunstenaars een scala aan media – als video, sculpturen, installaties en teksten - en doen dit ieder op een eigen manier. Deze Triotentoonstelling belicht ieder individueel oeuvre, terwijl de bezoeker tegelijkertijd de potentiële verbanden tussen de posities van de kunstenaars kan verkennen.

Jo Baer

Baer’s oeuvre is een reis en betreft een kritische dialoog met het abstract expressionisme via het minimalisme naar haar huidige stijl die geworteld is in metaforische beeldspraak - wat zij ‘radicale figuratie’ noemt.

Lees meer over de solotentoonstelling van Jo Baer...

Lynda Benglis

Benglis toont haar onderzoek in een grote verscheidenheid van werken vanaf de vroege reliëfs in was, over de ‘fallen paintings’ en ‘knopen’ uit de jaren 70, tot aan de vergulde geplisseerde beelden uit de 80er jaren en de recente werken in polyurethaan en aluminium. Haar oeuvre omvat ook videowerken. Hierin presenteert zij een parodistische zelfreflectie als een schijnbare tegenstelling tot haar eigen – op het proces georiënteerde – plastische werken.

Lees meer over de solotentoonstelling van Lynda Benglis...

Jutta Koether

Koether is meer dan alleen een schilder, zij is ook performer, muzikant, schrijver en criticus. Binnen de schilderkunst is zij eveneens veelzijdig met haar gebruik van doorschijnende kleurvelden, haar schilderkunstig handschrift, dreigende zwarte landschappen, gebruik van de vrouwelijke vorm en de lyrische benadering van poëzie en kunst. Haar werk wisselt van uitbundige visuele ervaringen tot vileine kritiek op de esthetiek.

Lees meer over de solotentoonstelling van Jutta Koether...

Blend special Times 3 Jo Baer - Lynda Benglis - Jutta Koether

In samenwerking met Blend magazine wordt een speciale uitgave verwezenlijkt waarbij het idee van een traditionele tentoonstellingscatalogus naar een hoger plan wordt getild. In plaats van een resumé van het tentoongestelde werk van de kunstenaars, staat de uitgave in het teken van speciaal vervaardigde interviews, fotoshoots en kunstwerken geïnspireerd door het oeuvre van het drietal. De speciale uitgave is te koop vanaf de opening en tijdens de expositie. Ook is de uitgave los verkrijgbaar in de winkel.
Verkoopprijs €5,95

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: