Metahaven, Stadtstaat (Forest of Posters), 2009
Metahaven, Stadtstaat (Forest of Posters), 2009
Acclair, The Acclair Brain Experience, 2004-2009
Acclair, The Acclair Brain Experience, 2004-2009
Conditional Design, Knots, 2009
Conditional Design, Knots, 2009

tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Take on me (take me on)

Een alternatieve productiefabriek

Conservatoren: Freek Lomme, Hadas Zemer

Tijdens de Dutch Design Week 2009 (van 17 tot en met 25 oktober 2009) presenteert het Van Abbemuseum Take on me (take me on), een live tentoonstellingsproject samengesteld door Freek Lomme en Hadas Zemer. In dit project komen vier groepen “artistiek vormgevers” aan bod, dit zijn individuen of bureaus wiens manier van werken buiten de normale, conservatieve definities van “kunst” of “design” valt.

Iedere groep realiseert een eigen productielijn in een van de vier hoeken van de Oudbouw van het Van Abbemuseum welke zich geleidelijk uitbreidt door de rest van het gebouw. Hierin geven zij, samen met de bezoekers, vorm aan een product dat antwoord moet geven op vragen als: “Wat voor soort rijkdom willen wij verwerven? Wat willen wij eigenlijk, wanneer we diep in onze persoonlijke waarden kijken? Wat zijn authentieke verlangens en in welke mate bevredigen consumentenproducten ons?”

Tijdens de tentoonstelling vinden ook andere activiteiten plaats, zoals publieke gesprekken, lezingen, filmvertoningen, discussies en de uitgave van een dagelijkse krant: de Daily Whatever. De presentatie van het project, inclusief documentatie in tekst en beeld, is daarna tot en met 8 november 2009 te zien in het museum.

Take on me (take me on)

“De maatschappij, dat ben jij!”, fluistert de overheid ons vaak in. Maar hoe maken wij onze maatschappij? Het lijkt er soms op dat onze cultuur en ons wereldbeeld gedomineerd worden door omzet en verkoop: “I shop, therefore I am.” Maar vaak vinden we te weinig betekenis in het materiële aanbod. We ervaren een kloof tussen onze eigen waarden en behoeften en de oplossingen die ons worden aangeboden. Bovendien is door de kredietcrisis het mechanisme van vraag en aanbod ter discussie komen te staan, alhoewel nog niemand een alternatief biedt. Hierdoor worden we gedwongen na te denken over onze materiële en immateriële situatie: Wat willen we? Wat is werkelijke rijkdom? En hoe behouden we onze moraal wanneer het economisch minder gaat? In feite: hoe geven we betekenis aan ons leven?

Take on me (take me on) onderzoekt hoe we onze diepste authenticiteit, ons ‘ik’ zoals dat bepaald wordt door onze eigen normen en waarden, relateren aan het maatschappelijke principe van vraag en aanbod. In het verlengde hiervan ligt de vraag welke waardes we het belangrijkst vinden. Economische of culturele waarde? Persoonlijke bevrediging? Individuele verbetering?

Stroop je mouwen op!

De vier groepen die aan de slag gaan voor Take on me (take me on) zijn: Acclair, Conditional Design, Metahaven en Orgacom. Zij ontwikkelen hun eigen productie-methodes in interactie met elkaar, maar vooral met de bezoekers. Hun werk ontstaat in samenspel met de omstanders op een alternatieve productievloer in het museum. Op die manier komen vragen over productiemethodes aan het licht die anders vaak verborgen blijven voor consumenten. Bepalen wij tenslotte niet zelf onze eigen leefomgeving? Waarom wordt iets eigenlijk gemaakt? Wat kan productie, en in het bijzonder artistieke productie, ons bieden? En hoe sluit dit aan op ons eigen persoonlijke referentiekader?

Elk ontwerpproject gaat in op een specifieke vraag naar de fundamentele behoeftes en waarden van de bezoekers. De producten van de ontwerpers kunnen, omschreven in economisch jargon, zowel goederen als diensten zijn. Bezoekers bepalen mede de waarde van het creatieve ‘product’ door te reageren op de presentatie of op het werk van de ontwerpers. De tentoonstelling is dus niet slechts een vertoning; Take on me (take me on) is afhankelijk van de actieve bijdrage en productieve deelname van de bezoekers.

Deelnemers

Acclair
Wat zegt ons brein over ons authentieke zelf? “Meten is weten” en dat is precies wat Acclair doet: professioneel, vakbekwaam en beklemmend overtuigend bepalen ze wat kunst en cultuur voor u betekenen.
Conditional Design
Ontwerpen gebeurt aan de hand van regels. Conditional Design creëerde een manifest met uitgesproken spelregels voor ontwerpprocessen. Het collectief nodigt de bezoeker uit om, vanuit specifieke regels, de ontwerpers als het vehikel voor muurschilderingen te gebruiken.
Metahaven
Beeld is identiteit, beeld is politiek; beeld is een keuze. Metahaven presenteert een grafisch oerwoud waar specifieke keuzes gemaakt moeten worden om niet te verdwalen.
Orgacom
Orgacom, een samenvoeging van organisatie en communicatie, richt zich op het bedenken en uitvoeren van nieuwe rollen die kunst kan hebben binnen het bedrijfsleven en non-profit organisaties. In samenwerking met lokale amateurverenigingen creëren ze een interdisciplinaire productievloer die de kloof tussen lage en hoge cultuur overbrugt.

Meer dan de productiefabriek…

Naast de projecten van de vier vormgevers worden tijdens Take on me (take me on) ook verschillende gerelateerde activiteiten georganiseerd in de tussenliggende zalen. In de ‘artists’ bar’, een informele omgeving, kunnen alle werkkrachten en bezoekers ontspannen en elkaar ontmoeten en inspireren. Studenten van de design afdeling van de Rietveld Academie betrekken onder de noemer designLAB een andere zaal. In hun onderzoekskamp onderzoeken zij de dynamica van de Dutch Design Week.

In een andere zaal wordt de Daily Whatever opgemaakt en geproduceerd door grafisch ontwerper Eric de Haas en Hugo Naber. Zoals de naam beloofd is het een dagblad rond Take on me (take me on), met actuele berichten, columns, reportages en impressies. Het nieuws wordt ‘on the spot’ verzameld en het publiek wordt uitgenodigd om eigen materiaal aan te leveren.

Nevenprogramma

Take on me (take me on) omvat ook een uitgebreid nevenprogramma TAKE A SEAT met gesprekken, lezingen en filmdiscussies:

Zaterdag 17 oktober
14:00 uur
Take on me (take me on) gaat van start!

Zondag 18 oktober
14:00 uur
TAKE A SEAT met Onomatopee
Gesprek met enkele designers over de diepe emotionele verleidingen van humor, naar aanleiding van de expositie Verboden te lachen! in Onomatopee.

Dinsdag 20 oktober
14:00 uur
TAKE A SEAT met Orgacom
15:30 uur
TAKE A SEAT met Conditional Design
De deelnemende vormgevers presenteren hun methode, wat het hen oplevert en delen inzichten uit hun creatieve proces.

Woensdag 21 oktober
14:00 uur

TAKE A SEAT met Metahaven
15:30 uur
TAKE A SEAT met Acclair
De deelnemende vormgevers presenteren hun methode, wat het hen oplevert en delen inzichten uit hun creatieve proces.

Donderdag 22 oktober
14:00 uur

Morf Academy, met Premsela en Morf Magazine
Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion, en het Van Abbemuseum organiseren een discussie tussen een ontwerper Piet Parra en een studentenpubliek, waaronder lezers van het tijdschrift voor vormgeving Morf.
Voor deze middag moet gereserveerd worden:
klik hier voor het reserveringsformulier...

Vrijdag 23 oktober
14:00 uur

TAKE A SEAT met Onomatopee
Gesprek met theoretici over de vraag wat de technocratische, neoliberale designindustrie ons na de economische crisis te bieden heeft. In samenwerking met het Onomatopee project Design Mass.

Zaterdag 24 oktober
14:00 uur

TAKE A SEAT met MU
Filmvoorstelling en debat naar aanleiding van Objectified, een film van Gary Hustwit (Helvetica) over onze relatie met gefabriceerde objecten.
Voor deze filmvoorstelling moet gereserveerd worden:
klik hier voor het reserveringsformulier...

Van Abbemuseum en design

Voor het Van Abbemuseum is deze tentoonstelling een nieuwe verkenning van de disciplinaire grenzen van kunst en design. De praktijk van kunstenaars ontwikkelt zich continu en binnen design ontstaan nieuwe terreinen Hedendaagse kunstenaars proberen meestal de grenzen op te rekken en voor sommigen van hen is het idee van autonome kunst een kooi geworden. Zij zoeken manieren om hun werk en ideeën te mixen met andere disciplines, zoals wetenschap, sociologie, muziek en ook design. Tegelijkertijd verkennen enkele ontwerpers hun grenzen van het werken op commissiebasis en het produceren van commerciële oplossingen.

Met tentoonstellingsprojecten als Forms of Resistance, Be(com)ing Dutch en Heartland is geproefd van andere disciplines en nu is het tijd voor het Van Abbemuseum om een actievere bijdrage te leveren aan de levendige design gemeenschap in Eindhoven, met name tijdens de Dutch Design Week.

Met voorbeelden als Lissitzky, Rodchenko, Lily van der Stokker, John Körmeling of Chto Delat in de collectie, is de stap van autonome kunst naar kunst in relatie tot design al gemaakt. Take on me (take me on) is een eerste experiment om uit te zoeken hoe spelers uit de designwereld een zinvolle entree kunnen maken in het museum. Dit zal de komende jaren gevolgd worden door andere initiatieven aangezien het Van Abbemuseum design in deze stad wil complementeren en uitdagen en de plek van design in de wereld wil ondervragen.

Take on me (take me on) bestaat uit:

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: