Praneet Soi-Bird-2008
Praneet Soi, Bird, 2008

tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum: Het Oog
Opening: Saturday, 28 February 2009 17:33

Praneet Soi

Het Oog

Het Oog is een nieuwe plek in het Van Abbemuseum die kunstenaars ruimte biedt een werk uit te voeren gedurende een werkperiode van zes maanden. De eerste aflevering van de reeks in Het Oog begon op 28 februari met de in Amsterdam gevestigde Praneet Soi (Calcutta, 1971). Hij werkte zes maanden in Het Oog aan een serie wandschilderingen en een nieuwe installatie.

Vanaf 28 februari 2009 werkte de in Amsterdam wonende Praneet Soi (Calcutta, 1971) zes maanden aan een nieuwe serie wandschilderingen gecombineerd met vijf sculpturen in en rond Het Oog. In deze periode kon het publiek de nieuwe werken letterlijk zien ontstaan. Het feit dat men aanwezig is tijdens het werkproces biedt de mogelijkheid getuige te zijn van onderzoek naar de bron, het gebruik, het proces en het resultaat van de beelden die te zien zijn.

In een tijd waarin we dagelijks geconfronteerd worden met diverse beelden van conflicten over de hele wereld vraagt Soi zich af hoe de menselijke figuur als afbeelding gerepresenteerd wordt in een hedendaagse beeldcultuur. Wat zou er gebeuren als, in een tijd waarin de professionele beeldproductie het gebruik van eeuwenoude beeldconventies een belangrijke erfenis is, deze figuur wordt afgebroken en een poging wordt ondernomen deze op een andere manier te reconstrueren?

De sculpturen ‘Birds’ vullen de muurschilderingen aan en maken het tot een nieuwe ruimtelijke installatie. Wandelend door het mijnenveld dat bestaat uit vijf zeemijnen, die ook weerspiegelen in de ramen, worden niet alleen de referenties op het gebied van (kunst)geschiedenis zichtbaar, maar maakt het ons ook bewust van onze positie in tijd en geografie.
Het is duidelijk dat we ons niet bevinden op de plekken waar de afbeeldingen die Soi gebruikt zijn ontstaan. Alhoewel de mijnen duidelijk niet echt zijn, kunnen we toch twijfelen, al is het maar voor enkele seconden, aan de echtheid ervan. Daarna echter realiseren we waar we ons bevinden en juist dat creëert een aangenaam gevoel dat we hier veilig zijn.

Praneet Soi - Het Oog is onderdeel van: Het Oog

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: