tentoonstelling

Locatie: Van Abbemuseum

Tintin Wulia. Everything's OK

Plug In #21

Het filmpje is wonderlijk eenvoudig. Als je niet goed zou kijken zou je kunnen denken dat het door kinderen is gemaakt. De simpele middelen. Het aanstekelijke plezier.

De onbekommerde handen van de animatiemakers in beeld. De vrolijke woordloze geluiden. Maar zelfs zonder een tweede keer te kijken valt de ingehouden woede op. De bedachtzame felheid waarmee een wereld wordt verbeeld die natuurlijk alles behalve okay is. De wereld is niet vrolijk en onschuldig en dat is deze film ook niet.

Je zou kunnen denken dat de filmmaakster voor een filmpje als dit overgekwalificeerd is. Waarom maakt een architecte poppenhuisjes? Waarom maakt een filmcomponiste speelgoedmuziekjes? De vraag stellen is hem beantwoorden. De eenvoud van dit filmpje is in feite geraffineerdheid.

Ik schrijf ’het filmpje’ in het besef dat de koesterende klank hiervan zich niet laat vertalen. Het filmpje verbeeldt schijnbaar opgewekt een verloren onschuld. Dat is wat de film ook in zijn vorm zoekt; een verloren eenvoud en effectiviteit in het filmmaken. De achteloosheid waarmee vorm en inhoud hier samen opgaan is natuurlijk zo achteloos niet. Zoals de wereld niet okay is zo is dit filmpje niet eenvoudig. En dat is dan weer wel wonderlijk.

Mede mogelijk gemaakt door

Mondriaan Stichting Mondriaan Stichting

Tintin Wulia. Everything's OK - Plug In #21 is onderdeel van: Plug In

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: