Inrichting Strabrecht tentoonstelling
Inrichting Strabrecht tentoonstelling
Inrichting Strabrecht tentoonstelling nr 2
Inrichting Strabrecht tentoonstelling nr 2
Studio Van Abbemuseum, tijdens de opening van de tentoonstelling Juxtapositie, Strabrecht College, Geldrop, 2010. Foto: Van Abbemuseum
Studio Van Abbemuseum, tijdens de opening van de tentoonstelling Juxtapositie, Strabrecht College, Geldrop, 2010. Foto: Van Abbemuseum

tentoonstelling

In Juxtaposition

Expositie eindexamenleerlingen Strabrecht College

Op 13 mei aanstaande opent een unieke expositie ‘In Juxtapositie’. Zo’n 100 vmbo-t-, havo- en vwo-leerlingen van het Strabrecht College te Geldrop die de beeldende vakken tekenen of handvaardigheid als examenvak hebben, exposeren hun eindexamenwerk.

De eindexamenleerlingen kregen de kans een werk uit de collectie van het Van Abbemuseum te kiezen, met daarbij de uitdaging om vanuit deze inspiratiebron een reactie te geven; een juxtapositie aan te nemen. Zij kregen de vrijheid te bepalen hoe zij deze beeldende reactie wilden vormgeven, bijvoorbeeld door het uitbeelden van een verschil of juist een overeenkomst ten opzichte van het originele museumstuk, maar ook de vrijheid in materiaalkeuze.

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn Klaas Jan van Baalen, docent handvaardigheid aan het Strabrecht College en Loes Janssen, educatiemedewerker van het Van Abbemuseum,  gestart met het opzetten van dit project. Beiden vinden van groot belang leerlingen steeds meer actief kennis te laten maken met kunst en hun eigen creativiteit. De collectie van het Van Abbemuseum is hierbij een mooie inspiratiebron. Loes Janssen: “Een beeldende reactie op werken uit onze collectie geeft een prachtig inzicht in de meningen en denkbeelden die deze leerlingen hebben over moderne en hedendaagse kunst. Dit geeft het museum en ons publiek nieuwe inzichten”.

Voordat gestart kon worden met de vervaardiging van de eigen kunstwerken, moesten de leerlingen een motivatie schrijven om hun keuze van het museumstuk toe te lichten en wat hen daarin aansprak. “In het begin vonden de leerlingen het best een moeilijke opdracht, maar ze kregen er steeds meer plezier in. Voor ons als docenten beeldende vakken werkte dit erg inspirerend en we zijn enorm trots op onze leerlingen, helemaal omdat hun werk in zo’n mooi museum als het Van Abbemuseum tentoongesteld wordt. Een kroon op hun werk!”, aldus Maud Rijken, cultuurcoördinator van het Strabrecht College. De eindexamenwerken zijn beoordeeld op idee, originaliteit, creativiteit, beeldende middelen en presentatie. In de tentoonstelling is bij elk tweedimensionaal of ruimtelijk werk een informatieblad van de jeugdige exposant te vinden. Hier is de inspiratiebron uit de museumcollectie terug te vinden, samen met hun motivatie.

Klik hier voor een artikel in het Eindhovens Dagblad

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: