D.Lemaire-kaart-expojuni09
D.Lemaire-kaart-expojuni09
Lucia Pamela
Lucia Pamela
Danielle Lemaire & Lucia Pamela, Universal Studios, 1998
Danielle Lemaire & Lucia Pamela, Universal Studios, 1998

tentoonstelling

Opening: Thursday, 26 August 2010 17:00

'The story of a Document Humain, about Lucia Pamela'

door Danielle Lemaire, met Your-space

Conservator: Clare Butcher

‘The story of a Document Humain, about Lucia Pamela’
door
Danielle Lemaire

Opening in Your-Space in de Studio van het Van Abbemuseum op donderdag 26 augustus 2010 om 17 uur. Tijdens de opening is er een introductie door Danielle Lemaire en presenteert zij haar documentaire Into Outer Space With Lucia Pamela.
De t
entoonstelling is daarna nog te zien tot en met zondag 19 september 2010.

In1998 leerde Danielle Lemaire de muziek en tekeningen van Lucia Pamela (Verenigde Staten, 1904-2002) kennen. Zij voelde verwantschap met Pamela’s -relatief onbekende- werk. Sindsdien werkt zij aan een uitgebreid project rond deze excentrieke vrouw.

Dit heeft geresulteerd in een lange documentaire (85 minuten), foto’s, films, tekeningen, muziek, audio- en boekuitgaven en een uitgebreid archief van correspondentie-en onderzoeksmaterialen.

Lucia Pamela, entertainster,‘outsider artist’, eerste vrouw op de maan en Miss St.Louis in 1927, leidde een van de eerste vrouwen-swingbands in de 1920’s en 1930’s het zuiden van de Verenigde Staten en maakte in 1969 de LP ‘Into Outer Space With Lucia Pamela’.

De muziek en liedjes op deze LP gaan over Lucia’s reis naar de maan en zijn daar ook opgenomen. De LP (label Gulfstream Records) is inmiddels een zeldzaam collector’s item. Danielle Lemaire deed onderzoek naar het ontstaan van deze wonderbaarlijke LP en markante leven van Lucia Pamela. Ze werd daarin bijgestaan door onder meer Pamela’s kleinzoon, Hollywood filmmaker Dale Rosenbloom. Hij gaf Lemaire opdracht een documentaire te maken over zijn grootmoeder toen hij zag dat er tussen Lemaire en Pamela een vriendschap bloeide.

Danielle ontmoette Pamela meerdere malen, raakte bevriend met haar en daarmee met haar ‘American Dream’ familie, die onder meer eigenaars zijn van football team ‘The St.Louis Rams’. Zo kreeg Lemaire toegang gaf tot de geschiedenis van Lucia Pamela’s leven en haar familie, die anders gesloten zou zijn gebleven.

De ‘making of’ van deze documentaire werd een verhaal op zichzelf.

In The story of a Document Humain, about Lucia Pamela toont Danielle Lemaire beeld-en geluidswerken, een overzicht van haar onderzoeksarchief en zal haar documentaire gepresenteerd worden.

Bij de tentoonstelling komt een speciaal fotoboek uit met de CD L.A.Diary, een audio documentaire.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: