Installation view Museu de Arte de Sao Paulo, 2010. Photo: Peter Cox
Foto: Peter Cox
Installation view Raum der Gegenwart, 2010. Photo: Peter Cox
Installation view Raum der Gegenwart, 2010. Photo: Peter Cox
documentation area, Time Machines-Reloaded, 2010. Photo: Bram Saeys
documentation area, Time Machines-Reloaded, 2010. Photo: Bram Saeys
Installation view Raum der Gegenwart, 2010. Photo: Bram Saeys
Installation view Raum der Gegenwart, 2010. Photo: Bram Saeys
documentation area, Time Machines-Reloaded, 2010. Photo: Bram Saeys
documentation area, Time Machines-Reloaded, 2010. Photo: Bram Saeys
Installation view Museum of American Art, 2010. Photo: Peter Cox
Installation view Museum of American Art, 2010. Photo: Peter Cox

tentoonstelling

Opening: Saturday, 25 September 2010 16:00

Tijdmachines - Reloaded

Play Van Abbe, Deel 3: De principes van het verzamelen - Het verzamelen van principes

Conservatoren: Diana Franssen, Steven ten Thije

Gast Conservatoren: Chto Delat, Galit Eilat, Kai-Uwe Hemken, Museum of American Art Berlin, Wendelien van Oldenborgh, Florian Schneider, Jakob Gebert, Daniel Miller, Grant Watson

Op de tweede verdieping van de Nieuwbouw vindt u vier presentaties gebaseerd op bijzondere museummodellen uit het verleden. Ze werpen een inspirerende blik op de dynamische geschiedenis van het museum voor moderne en hedendaagse kunst en stellen vragen over de toekomst van dit instituut. De projecten laten een aantal nieuwe ontwikkelingen zien in de jaren vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog waarin experiment en vernieuwing een belangrijke rol spelen en geven een alternatief voor het zo bekende ‘wittewandenmuseum’. Ook is er een audiotour beschikbaar voor deze tentoonstelling.

In het kader van De principes van verzamelen - Het verzamelen van principes heeft het museum een aantal kunstenaars uitgenodigd gedurende dit derde deel van Play Van Abbe te reageren op de projecten. Hierdoor komt de nadruk niet alleen op de getoonde modellen te liggen maar ook op getoonde collecties binnen deze modellen. De vier presentaties zijn ontwikkeld door een gevarieerd gezelschap.

Kunsthistoricus Kai-Uwe Hemken en ontwerper Jakob Gebert tonen hun realisatie van de Raum der Gegenwart. Een unieke, destijds niet uitgevoerde, museale installatie ontwikkeld in de jaren twintig door Alexander Dorner en László Moholy-Nagy. Vanaf medio december is te zien welke nieuwe ingreep Hemken en Gebert in dit project zullen doen.

Het Berlijnse Museum of American Art brengt een ‘etnografische’ installatie in twee zalen over de ontstaansgeschiedenis van het Museum of Modern Art (MoMA) uit New York (1929-1936), het meest invloedrijke museum voor moderne kunst in de 20e eeuw. De schrijver en dichter Daniel Miller is uitgenodigd deze zaal opnieuw te interpreteren.

Cineast Florian Scheider maakte een presentatie over het poëtische museumconcept Musée Imaginaire van André Malraux; een museum van reproducties. Vanaf medio november wordt dit project op een nieuwe manier getoond.

Het museumontwerp van de Italiaanse architect Lina Bo Bardi voor het Museu de Arte de São Paulo (MASP) uit 1968 ligt ten grondslag aan de verschillende presentaties die hier plaats vinden. De eerste is vormgegeven door de kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en vanaf het najaar van 2010 zal zij samenwerken met conservator Grant Watson om een nieuwe zienswijze op de bestaande zaal vorm te geven. 

Zaal 5 is ingericht als documentatieruimte, waarin de verschillende museummodules binnen de context van de 20e-eeuwse tentoonstellingsgeschiedenis worden geplaatst. In het zaaltje bij de lift is een presentatie te zien over de Oudbouw, ontworpen door A. J. Kropholler, ontstaan in de periode waarin de meeste van de bovengenoemde modules ontwikkeld werden. Daarnaast toont gastconservator Galit Eilat in de Activist Club van het Russische kunstenaarscollectief Chto Delat o.a. een serie films waarin het museum als icoon in popu­laire media wordt ingezet.

Mede mogelijk gemaakt door

BankGiro Loterij Mondriaan Stichting Provincie Noord-Brabant SNS REAAL Fonds VSBfonds

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: