Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 B
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 B
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 D
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 D
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 C
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 C
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum D
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum D
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum B
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum B
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum C
Tentoonsteling In Juxtapositie Studio Van Abbemuseum C
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 A
Opening In Juxtapositie 12 mei 2011 A

tentoonstelling

In Juxtapositie

Strabrecht College

Op donderdag 12 mei 2011 opende de expositie In Juxtapositie in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Docenten, (groot) ouders, broertjes, zusjes en vriendin(nen) kwamen een kijkje nemen en werden door de trotse exposanten rondgeleid langs hun eigen werken. Het was een mooie namiddag waarbij iedereen op een bijzondere manier kennis maakte met de collectie van het Van Abbemuseum en zich verbaasde over de creativiteit van deze jonge kunstenaars.

Zo’n 120 vmbo-t-, havo- en vwo-leerlingen van het Strabrecht College te Geldrop met de beeldende vakken tekenen of handvaardigheid in hun eindexamenpakket, exposeren hun eindexamenwerk in de Studio van het museum.

Alweer tweeënhalf jaar geleden zijn de cultuurdocenten van het Strabrecht College en het Van Abbemuseum gestart met dit project. Het thema voor de eindexamenleerlingen havo en vwo is het maken van een beeldende reactie – in juxtapositie – op een werk uit de museumcollectie dat hen aanspreekt. Leerlingen hebben de vrijheid gekregen om te bepalen hoe zij willen reageren en ook de vrijheid in materiaalkeuze om hun standpunt ten opzichte van het museumstuk uit te beelden.

De leerlingen van het vmbo-t zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Remake’, waarbij ook voor hen een werk uit de museumcollectie de inspiratiebron is. In hun ‘Remake’ is een door hen gekozen aspect van het originele werk leidend.

Motivatie en inspiratie
Voordat gestart werd met het maken van de eigen kunstwerken, moesten de leerlingen een motivatie schrijven om hun keuze van het museumstuk toe te lichten en hetgeen hen daarin aansprak. “In het begin vonden de leerlingen het best een moeilijke opdracht, maar ze kregen er steeds meer plezier in. Voor ons als docenten beeldende vakken werkte dit erg inspirerend en we zijn enorm trots op onze leerlingen, helemaal omdat het resultaat in zo’n mooi museum als het Van Abbemuseum wordt tentoongesteld. Een kroon op hun werk!”, aldus Maud Rijken, cultuurcoördinator van het Strabrecht College. De eindexamenwerken worden beoordeeld op idee, originaliteit, creativiteit, beeldende middelen en presentatie. De tentoonstelling wordt begeleid met een boekje, waarin informatie over de jeugdige exposant, zijn of haar eigen werk en de gekozen inspiratiebron,  terug te vinden is. Via www.youtube.com/Beeldendstrabrecht is te zien hoe de leerlingen aan het werk zijn en is te beluisteren hoe zij over hun werk denken.

Museumbezoek
De leerlingen hebben tijdens dit schooljaar een rondleiding gehad door het Van Abbemuseum. Tijdens dit bezoek deden zij inspiratie op en gingen met elkaar en met museummedewerkers in gesprek over de getoonde werken en hun eigen opdracht.

Loes Janssen, Hoofd Publieksbemiddeling van het Van Abbemuseum hierover: “Jonge mensen op een actieve manier kennis laten maken met kunst en hun eigen creativiteit is van groot belang. Op deze manier wordt kunst een onderdeel van hun leven. Deze creatieve ‘vertalingen’ van museumstukken geven tegelijkertijd het museumpubliek de kans om onze collectie op een nieuwe manier te leren kennen.”

video

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: