Studio Maarten Kolk-Guus Kusters detail Waterloop Vis M 1
Studio Maarten Kolk-Guus Kusters detail Waterloop Vis M 1
Tjeerd Veenhoven Palm Leer
Tjeerd Veenhoven Palm Leer
Anouk Vogel-Mattijs van Bergen Season Change01 1
Anouk Vogel-Mattijs van Bergen Season Change01 1
Lenneke-Langenhuijsen Wooden Textiles
Lenneke-Langenhuijsen Wooden Textiles

tentoonstelling

Tentoonstelling DOEN | Materiaalprijs 2011

in het kader van DDW

De DOEN | Materiaalprijs stimuleert duurzaam en innovatief materiaalgebruik in kunst en vormgeving. Beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten worden uitgedaagd om nieuwe, duurzame materialen en innovatieve technieken in hun werk toe te passen. De prijsvraag is dit jaar voor de derde opeenvolgende keer georganiseerd en laat zien op welke wijze vernieuwing en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met esthetiek en functionaliteit. Uit de 70 inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ontwerpen. De werken worden tijdens Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober, in het Van Abbemuseum in Eindhoven geëxposeerd. Op de openingsdag van Dutch Design Week maakt een vakkundige jury de twee prijswinnaars bekend.

Diversiteit en vernieuwing

Kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn bij uitstek vernieuwers die het gebruik van nieuwe materialen weten te vertalen in een duurzaam en tegelijk zinvol ontwerp. Deze derde editie van de DOEN | Materiaalprijs laat vooral een grote variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen zien.

Zo levert Waterloop van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters niet alleen prachtig textiel op, maar werd in de ontwikkeling van deze nieuwe stof een procedé ontwikkeld waarbij al het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen en vervuild afvalwater tot het verleden behoort. Dat is grote winst voor een branche die tot de grootste watervervuilers ter wereld behoort.

En wat te denken van Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen, dat het eindresultaat vormt van een lang onderzoek in de Pacific waar van boombast doeken worden gemaakt. Langenhuijsen wil met dit ontwerp de vertaalslag maken naar de mogelijkheden die Europese boombast biedt. Een nieuwe grondstof die hier tot nu toe slechts als restmateriaal gezien wordt.

Season Change van Anouk Vogel & Mattijs van Bergen is een jurk gemaakt van hulsjes van gebruikte binnenbanden van fietsen waarin water kan blijven staan en bloemen geschikt kunnen worden. Het eindresultaat is een conceptjurk, een tentoonstellingsobject dat vragen stelt over de duurzaamheid versus de snelle collectiewisselingen in de mode-industrie. De jurk doorstaat alle seizoenen, de bloemen kunnen steeds vervangen worden en ook zonder bloemen is de jurk een mooi en bijzonder object.

Op grotere schaal te produceren is het PalmLeer van Tjeerd Veenhoven, gemaakt van Areacapalm uit India met vrijwel dezelfde kwaliteiten als leer. De slippers die hij hiervan maakte zijn duurzaam en goedkoop, en daarmee ook betaalbaar voor mensen die onder de 2-dollargrens leven.

De zestien genomineerden zijn: Jacob Alkema,  Jacob de Baan, Fioen van Balgooi & DutchSpirit, Lizanne Dirkx, Erik Hoedemakers, Daniel Hulsbergen , Maarten Kolk & Guus Kusters, Lenneke Langenhuijsen,  Gerald Lindner, Tyra van Mossevelde, Elise van Mourik, Thom Schreuder, Tjeerd Veenhoven, Elmo Vermijs & Dirk Overduin, Anouk Vogel & Mattijs van Bergen, Judith Zeeman.

De DOEN | Materiaalprijs looft twee prijzen uit: één van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden.

Op zaterdag 22 oktober om 14:00 u wordt auditorium van het Van Abbemuseum bekend gemaakt wie de twee winnaars zijn.

Initiatiefnemers
De DOEN | Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving.

www.doen-materiaalprijs.nl

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: