David Maljkovic, Temporary Projections, zaaloverzicht Van Abbemuseum, 2012. Foto Peter Cox
David Maljkovic, Temporary Projections, zaaloverzicht Van Abbemuseum, 2012. Foto Peter Cox
David Maljkovic, Scene for new Heritage, 2004. Film still. Collection Van Abbemuseum
David Maljkovic, Scene for new Heritage, 2004. Film still. Collection Van Abbemuseum
David Maljkovic, Missing Colours, 2010. Courtesy Annet Gelink Gallery Amsterdam
David Maljkovic, Missing Colours, 2010. Courtesy Annet Gelink Gallery Amsterdam
David Maljkovic, After the fair, 2009. Privécollectie Oostenrijk, courtesy Georg Kargl Fine Arts
David Maljkovic, After the fair, 2009. Privécollectie Oostenrijk, courtesy Georg Kargl Fine Arts
David Maljkovic, Images with their Own Shadows, 2008. Courtest Georg Kargl Fine Arts (Wenen), Metro Pictures (NY), Sprueth Magers (Berlijn/Londen)
David Maljkovic, Images with their Own Shadows, 2008. Courtest Georg Kargl Fine Arts (Wenen), Metro Pictures (NY), Sprueth Magers (Berlijn/Londen)

tentoonstelling

David Maljkovic - Sources in the Air

Solotentoonstelling

Kunstenaar: David Maljkovic

In de solotentoonstelling Sources in the Air geeft David Maljkovic (Rijeka, Kroatië, 1973) een overzicht van zijn werk van de laatste tien jaar. Flarden van het modernisme – op zowel politiek als esthetisch vlak - doemen op in zijn veelzijdige werk dat bestaat uit beeldhouwkunst, collages, schilderijen, tekeningen, en architectonische mises-en-scène. De tentoonstelling toont de verschillende artistieke uitdrukkingsvormen en ervaringen van de kunstenaar, maar richt de aandacht ook op de handeling van het maken van een tentoonstelling. Het werk van Maljkovic, opgeleid aan de Rijksakademie in Amsterdam en nu woonachtig in Zagreb, wordt veelvuldig internationaal tentoongesteld. De huidige tentoonstelling vormt het meest uitgebreide overzicht van het werk van de kunstenaar tot nu toe.  

Sources in the Air geeft een overzicht van werk van de kunstenaar, inclusief de Scene for New Heritage - trilogie – een epische reeks films, tekeningen en collages uit de collectie van het Van Abbemuseum, maar geeft evenveel ruimte aan de radicaal nieuwe manier waarop Maljkovic tegenwoordig tentoonstellingen bedenkt en uitvoert.

De kunstenaar heeft voortdurend geprobeerd een nieuwe relatie (of zelfs een spanning) te creëren tussen hoe we de wereld om ons heen bekijken, herinneren en begrijpen. In eerdere werken deed hij dit door de lens van zijn geboorteland Kroatië en haar geschiedenis als onderdeel van de socialistische Joegoslavië. Maljkovic mocht de visie van veel kunstenaars, architecten en avant-garde figuren die in verband werden gebracht met het alternatieve modernisme van het land opnieuw evalueren en activeren. Voor Maljkovic is terugkijken naar het verleden een manier om een beter inzicht in de huidige situatie te krijgen. De wens om zaken opnieuw te lezen en bekijken speelt een steeds belangrijker rol in Maljkovic’s werkwijze. De laatste twee jaar laten daarbij een duidelijke afwijking zien in de manier waarop de kunstenaar de ruimte voor een kijker opbouwt.

De installaties in het Van Abbemuseum zorgen voor een subtiele en elegante verstoring waarbij de bezoeker de bezoeker verleid wordt om op een speculatieve reis te gaan door de tentoonstellingsruimtes en een grote verscheidenheid aan visuele en auditieve ontmoetingen te ervaren. Maljkovic heeft sfeervolle, architectonische installaties ontwikkeld die zowel een thuis als een nieuwe context moeten geven aan zijn eigen kunstwerken. Zo organiseert hij een reeks ontmoetingen tussen kijker, kunstwerk en de klassieke locatie van het oude gebouw van het Van Abbemuseum.

Publicatie Sources in the Air

De conceptuele spil voor deze reizende tentoonstelling is een belangrijke nieuwe publicatie, uitgegeven door JRP Ringier, BALTIC, GAMeC en het Van Abbemuseum. Ontworpen door Mevis & van Deursen (Amsterdam), bevat de uitgave een belangrijk essay van Anselm Franke en bijdragen van Charles Esche, Annie Fletcher (beiden Van Abbemuseum), Alessandro Rabottini (GAMeC), Alessandro Vincentelli (Oostzee), en Andrea Viliani (gast co-curator, GAMeC). De publicatie is geredigeerd door Nick Aikens (Van Abbemuseum).

Deze publicatie is online te koop in onze webshop...

Publieksbemiddeling

Bij de tentoonstelling hoort een plattegrond die de bezoeker begeleidt in de verschillende scenario's en architectonische opstellingen gebouwd door de kunstenaar. Er komt een reeks van 'expert' gastrondleidingen vanuit verschillende disciplines, zoals theater, dans, architectuur en psychologie, waarin de thema’s verdwalen, oriëntatie en speculatie aan bod komen. Meer informatie over deze gastrondleidingen.

 

Op donderdag 1 november, 19.00-21.00 uur is er de lezing Door de ogen van de kunstenaar. Stap in de bijzonder wereld van David
Maljkovic. In zijn tentoonstelling krijgen we een hele nieuwe blik op de (kunst)wereld aangeboden. Hij neemt de roerige geschiedenis van zijn geboorteland als startpunt om vanuit daar op een bijzondere en zelfs humoristische manier de (kunst) wereld om hem heen te ontleden. Lezing door: Annebel Kuperus.
Reserveer hier voor de lezing.

Co-productie

Sources in the Air is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum in Eindhoven, BALTIC Centre for Contemporary Art in Gateshead, Verenigd Koninkrijk, en GAMeC - Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea in Bergamo, Italië. Na het Van Abbemuseum gaat Sources in the Air door naar BALTIC en GAMeC, met op iedere locatie een duidelijk onderscheidende architecturale vorm.

Conservatoren: Charles Esche en Annie Fletcher
Assistent conservator: Nick Aikens

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: