thespiral@vanabbe DSC6824finaldef
thespiral@vanabbe DSC6824finaldef
The Spiral - Teun Luijkx  - Fotograaf Jaap Vrenegoor 1
The Spiral - Teun Luijkx - Fotograaf Jaap Vrenegoor 1
group in warehouse rk
group in warehouse rk
group at table rk
group at table rk
johanleysen kdw
johanleysen kdw

evenement

The Spiral: tv-serie en online game

Picasso Van Abbemuseum in internationale dramaserie

Onze Buste de Femme van Pablo Picasso is gestolen! Help jij ons het werk terug te vinden? Zoek mee via www.thespiral.eu. En bekijk de vijfdelige serie die vanaf zondag 2 september om 21.20 uur uitgezonden wordt door de VARA op Nederland 3.

De eindsprint in de zoektocht naar de gestolen schilderijen is ingezet door het publiek. De winnaar zal de gevonden Picasso vrijdag 28 september om 21.00 uur terugbrengen naar het Van Abbemuseum in Eindhoven. Iedereen is van harte welkom om deze grande finale aan de achterzijde van het Van Abbemuseum mee te maken. Dit is een unieke tv-gebeurtenis, het publiek kan zichzelf terugzien in de laatste aflevering van The Spiral die zondag 30 september om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 3 uitgezonden wordt.

Het verhaal

Het Van Abbemuseum is een van de zes Europese musea die een rol spelen in een nieuwe pan-Europese dramaserie en online game genaamd The Spiral. The Spiral vertelt het verhaal van een in Kopenhagen gevestigde kunstenaarsgemeenschap en haar charismatische leider Arturo. Hij komt met het plan om zes wereldberoemde schilderijen te stelen uit musea in zes Europese landen. Een daarvan is deze Picasso uit de collectie van het Van Abbemuseum. Wanneer er iets misgaat moeten de kunstenaars vervolgens niet alleen het plan van de ondergang zien te redden, maar ook zichzelf. 

Buste de Femme

Het schilderij uit de Van Abbemuseum collectie dat een rol speelt in The Spiral is Buste de Femme van Pablo Picasso. Het schilderij is nu onderdeel van de collectie-tentoonstelling Deze sokken niet wit. Omdat een speurtocht naar het verdwenen schilderij onderdeel is van de online game, wordt het werk in de periode van de online game en de tv-serie tijdelijk verwijderd.


Het Van Abbemuseum ziet The Spiral als een kans om samen te werken in een grootschalig project met andere Europese musea, verschillende omroepen en de productiemaatschappij Caviar en om een doelgroep te bereiken die anders misschien niet zo snel naar een museum gaat en hen te interesseren voor kunst.
Het onderwerp van de serie, diefstal van kunst, is natuurlijk een risico waar we als museum in de werkelijkheid wel degelijk rekening mee moeten houden. Het is bij The Spiral echter duidelijk dat het gaat om een dramaserie en dat alles fictief is. Zo komt bijvoorbeeld niet het eigen museumpersoneel of onze veiligheidsapparatuur in beeld.

Internationaal mediaproject

In de vijfdelige, interactieve serie wordt hoofdzakelijk Engels gesproken, maar ook Nederlands, Zweeds, Noors, Fins en Deens. De andere deelnemende musea aan The Spiral zijn het Rubenshuis in Antwerpen, het National-museum in Stockholm, het Nasjonalmuseet in Oslo, het Didrichsen Art Museum in Helsinki en het Thorvaldsens Museum in Kopenhagen. De werken die een rol spelen zijn allen van bekende kunstenaars; naast de Picasso gaat het om werk van Pieter-Paul Rubens, Edvard Munch, Christoffer Eckersberg, Carl Larsson en Helene Scherfbeck.

Ook de cast is internationaal; Max, het Nederlandse hoofdpersonage in de serie wordt vertolkt door acteur Teun Luijkx (o.a. ‘A’dam-E.V.A.’), met daarnaast een rol voor Kenneth Herdigein (o.a. ‘Overspel’). De Vlaams-Nederlandse acteur Johan Leysen (o.a. ‘De Enclave’, ‘The American’), speelt Arturo, de leider van de kunstenaars. Andere hoofdrollen zijn voor Tuva Novotny, Donald Högberg (beiden uit Zweden), Tommi Korpela, Elmer Bäck (Finland), Thure Lindhardt, Paw Henriksen (Denemarken), Viktoria Winge (Noorwegen) en Thomas Ryckewaert, Johan Van Assche en Lien Van de Kelder uit België. Naast de VARA zijn de andere coproducerende omroepen VRT (België), SVT (Zweden), NRK (Noorwegen), YLE (Finland) en TV3 (Denemarken). Ook het Frans-Duitse televisiekanaal ARTE zendt de serie uit.

video

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: