evenement

14:00 - 16:00

POW Ensemble - Strings Attached

Concert i.s.m. axesjazzpower

POW Ensemble speelt Strings Attached - een concert waarin vijf eeuwen worden overbrugd. 21e eeuwse "steampunk barok", muziek voor mensen met open oren!

Het Haagse POW Ensemble, dat inmiddels al 11 jaar actief is in de hedendaagse muziek, is dit keer in de barok gedoken. Het ensemble presenteert op 28 oktober zijn nieuwe muziekprogramma voor de onalledaagse combinatie van klavecimbel, live elektronica en laptops.

Tussen de ontstaansgeschiedenis van het klavecimbel en de computer liggen zo’n vier eeuwen. Het klavecimbel ontstond aan het einde van de 16e eeuw, terwijl de computer een kind is van de 20e eeuw. Met Strings Attached overbrugt het POW Ensemble deze lange periode en maakt er 21e eeuwse muziek van.

Componisten werden gevraagd om composities te schrijven voor deze eigenzinnige bezetting. Daarbij hadden ze de opdracht om niet alleen maar noten te schrijven, maar ook de software voor de computers. De stukken belichten op allerlei manieren de verschillen en de overeenkomsten tussen beide instrumenten. Zo creëert componist Wouter Snoei een nieuwe klankwereld achter het klavecimbel, die alleen met elektronische middelen kan worden ontsloten. Daarentegen heeft componist Jorrit Tamminga zijn stuk heel toepasselijk "Lilleke Spiekerbak" genoemd, de term waarmee zijn vader (beiaardier) het klavecimbel graag (enigszins denigrerend) betitelde. Tamminga herstelt het instrument in ere door alle facetten van het typerende geluid te benutten met behulp van elektronische vervormingen, en laat het grooven en swingen dat het een lust is. En zo is elk stuk een nieuw avontuur!

 

Bezetting:

Luc Houtkamp - laptop, live elektronica

Goska isphording - klavecimbel

Chad Langford - laptop, live elektronica

 

Toegang gratis op vertoon van geldig entreebewijs museum of €3,50 voor alleen het concert. T/m 16 jaar gratis mits er voldoende plaats is.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: