Lissitzky-Kabakov. Scholenprogramma-1
Lissitzky-Kabakov. Scholenprogramma-1
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-2
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-2
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-3
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-3
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-4
Lissitzy-Kabakov. Scholenprogramma-4

evenement

Lissitzky - Kabakov: scholenprogramma

De tentoonstelling Lissitzky - Kabakov, Utopie en werkelijkheid heeft een uitgebreid educatief aanbod, voor creatieve vakken en geschiedenis, van een doe-het-zelf rondleiding tot groepsworkshops en van een speciale website tot ontmoetingen met oud Sovjetburgers.

> (interactieve) Website
Vergeet niet je smartphone of tablet mee te nemen (mét oordopjes). Op deze manier kun je tijdens je rondgang door de tentoonstelling de verschillende perspectieven de revue laten passeren: 
- Sociaal historische informatie gegeven door van Henk Kern (docent Russische geschiedenis aan de Universiteit van Leiden)
- Een meer persoonlijke kennismaking via de verhalen van burgers uit voormalige Sovjetstaten 
- Een meer intuïtieve kennismaking via de geluiden in een soundscape (klankbeeld) van muziekexpert Frank de Munnik

En…vergeet vooral niet je eigen ervaringen en anekdotes achter te laten op de speciale Lissitzky - Kabakov website:
l-k.vanabbe.nl.

Thuis achter de computer geeft dezelfde website toegang tot het steeds groter wordende archief van verhalen en zijn interessante links naar een aantal documentaires en andere bronnen te vinden.

 

> Workshops en (theater) rondleidingen

In de workshops ga je zelf aan de slag waardoor je de werkwijze van Lissitzky en Kabakov leert kennen. Of loop mee met onze rondleiders; zij vertellen graag over de getoonde kunst en de achterliggende historische ontwikkelingen. Meer informatie: lgj.janssen@vanabbemuseum.nl

 

> Theaterrondleidingen
Vanaf januari komen de Figurinen van Lissitzky tot leven: de Omroeper en de Globetrotter nemen de leerlingen van de onderbouw mee op reis door de tentoonstelling tijdens een bijzondere theaterrondleiding. Deze rondleidingen kunt u boeken voor schoolklassen en kinderfeestjes. Mis het niet! Meer informatie en boekingen reserveringen@vanabbemuseum.nl.

 

> Zelfstandig aan de slag: doe-het-zelf rondleidingen 
Voor de onderbouw leerlingen is er de Globetrotter Express, een doe-het-zelf rondleiding waarin samenwerken voorop staat.
Voor de bovenbouw leerlingen is er het Handboek voor je reis door de Sovjet-Unie. Maak een rondgang door de tentoonstelling en vul deze persoonlijke reisgids door de tentoonstelling. Er wordt zowel ingegaan op historische als beeldende aspecten, waardoor het zowel interessant is voor creatieve vakken als geschiedenis.

Beide boekjes zijn gratis in het museum te verkrijgen. Kom je met een grote groep naar het museum? Laat het ons weten, dan zorgen we voor genoeg boekje.

Bekijk hier alvast beide boekjes: Globetrotter Express en het Handboek voor je reis door de Sovjet-Unie.

 

> Vakinhoud geschiedenis en creatieve vakken
Lissitzky en Kabakov hebben hun kunst gemaakt in en over een periode die bepalend is geweest voor het verloop van de geschiedenis. Niet voor niets komt deze periode aan bod in het curriculum van geschiedenis en de creatieve vakken.

Geschiedenis
Het eindexamenthema voor zowel havo als vwo voor het vak geschiedenis sluit goed aan bij de tentoonstelling. De Kabakovs maakten hun kunst ten tijde van de Koude Oorlog. Het idee van de Sovjet-Unie om al het privébezit af te schaffen wordt goed geïllustreerd door een werk van Kabakov: Het gezamenlijk gebruik van keukens was voor Ilja Kabakov aanleiding om een werk te maken waarin keukengerei centraal staat. Telkens wordt in de linkerbovenhoek van het werk de vraag gesteld: “Van wie is dit?” Dit was in die tijd eigenlijk een rare vraag omdat men in de Sovjet-Unie al het privébezit wilde afschaffen.

Kunst Algemeen
Een van de eindexamenonderwerpen 2013 voor Kunst Algemeen, voor zowel havo als vwo, is de Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw. De tentoonstelling Lissitzky – Kabakov is een uitgelezen kans om leerlingen kennis te laten maken met twee grootheden in de Russische kunstwereld van de twintigste eeuw.

Tehatex
Het thema voor Tehatex vwo dit jaar is Engagement. Lissitzky kan goed gekoppeld worden aan de politieke context zoals die beschreven staat in de syllabus. Lissitzky was een maatschappelijk betrokken kunstenaar: vanaf het begin van de Russische Revolutie heeft hij zijn werk in dienst gesteld van de verspreiding van de nieuwe ideologie.

 

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: