Tania Bruguera, Arte Útil (Useful Art), 2010. Sculpture installed in bathroom. Courtesy Studio Bruguera and Queens Museum of Art
Tania Bruguera, Arte Útil (Useful Art), 2010. Sculpture installed in bathroom. Courtesy Studio Bruguera and Queens Museum of Art

evenement

Oproep: Museum of Arte Útil

Lever zelf een projectvoorstel in!

Het 'Museum of Arte Útil' is een samenwerking tussen de kunstenaar Tania Bruguera, het Queens Museum of Art in New York en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het 'Museum of Arte Útil' is het resultaat van tien jaar onderzoek door Tania Bruguera naar een concept dat meer belang hecht aan effectiviteit en implementatie dan aan representatie. Daarbij kijkt ze naar historische en hedendaagse voorbeelden van alternatieve mogelijkheden in de sociaal geïnformeerde kunstpraktijk.
Met de open call nodigen wij het ​​publiek uit informatie over eerdere of actuele projecten in te dienen die aan de criteria van Arte Útil (zie hieronder) voldoen. De geselecteerde projecten krijgen een plek op www.arteutil.net (online in februari), en komen in aanmerking voor opname in de kunstenaarsvereniging, de tentoonstelling in het Queens Museum, het Van Abbemuseum, en / of de publicatie. De deadline voor het indienen van projecten is 15 februari 2013.

"Útil "als term verwijst naar iets dat nuttig is. Maar het verder gaat dan deze vertaling, het omvat het idee van een instrument of apparaat. Bruguera stelt dat"Arte Útil" een format is die actief nieuwe functionaliteiten bedenkt, ontwikkelt en implementeert die de samenleving ten goede komen.

Het project bestaat uit onderzoek, een online platform, een vereniging van Arte Útil beoefenaars, een reeks openbare projecten, een lab presentatie in het Queens Museum of Art die begint vanaf februari 2013 en eindigt met transformatie van het oude gebouw van het Van Abbemuseum in het Museum van Arte Útil in het najaar van 2013 en een publicatie. Het doel is om een ​​overzicht geven van projecten uit het verleden en heden die zijn geworteld in het begrip van het nut van de kunst voor haar gebruikers en de maatschappij in het algemeen. Centraal in de verschillende vormen van het project vormen staat deze open call.

Het begrip van wat Arte Útil is komt voort uit een set van criteria die Bruguera en de deelnemende curatoren van musea hebben geformuleerd. Deze criteria vormen de parameters van het project en de bijbehorende werkmethode. Arte Útil projecten moeten:

1 - voorstellen doen voor nieuwe toepassingen van kunst in de samenleving
2 - het gebied waarbinnen ze opereren uitdagen (civic, wetgevende, pedagogisch, wetenschappelijk, economisch, enz.)
3 - specifiek zijn voor deze tijd, reageren op actuele urgente zaken
4 - uitgevoerd worden en functioneren in reële situaties
5 - auteurs vervangen door initiatiefnemers en toeschouwers door gebruikers
6 - praktische, gunstige resultaten voor de gebruikers hebben
7 - duurzaamheid nastreven en tegelijkertijd zich aanpassen aan veranderende omstandigheden
8 - esthetiek opnieuw vaststellen als een systeem van transformatie.

Wij nodigen het ​​publiek uit informatie over eerdere of actuele projecten in te dienen die aan zoveel mogelijk van bovenstaande criteria van Arte Útil voldoen. De geselecteerde projecten krijgen een plek op www.arteutil.net (online in februari), en komen in aanmerking voor opname in de kunstenaarsvereniging, de tentoonstelling in het Queens Museum, het Van Abbemuseum, en / of de publicatie. Iedereen kan projecten indienen, uit ieder werkveld en ideeën hoeven niet ingediend te worden door de initiatiefnemers van het project.

Een open call formulier kun je vinden en indienen via www.arteutil.net, waar je ook meer informatie over het project vindt.

De deadline voor het indienen van projectvoorstellen is 15 februari 2013.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: