DROPSTUFF in Tilburg
DROPSTUFF in Tilburg

evenement

Locatie: Catharinaplein (Eindhoven)

DROPSTUFF.nl

Van 27 maart t/m 26 april 2009 is op het Catharinaplein in Eindhoven een gigantisch daglicht videoscherm te zien, waarop een aantal digitale en interactieve kunstwerken getoond worden. Achter dit scherm bevindt zich een grote glazen ruimte waarin media workshops voor jongeren worden gegeven. De producten van deze workshops kunnen direct op het grote scherm worden getoond. Dit reizende educatieve project, DROPSTUFF.nl, wordt in Eindhoven gerealiseerd in samenwerking met het Van Abbemuseum en Dynamo.

De interactiviteit van het project wordt nog vergroot doordat er in een aantal Nederlandse musea, bibliotheken, stations, scholen en kunstacademies DROPSTUFF HOTSPOTS zijn geplaatst die in contact staan met het grote scherm op het Catharinaplein. Zo kunnen reacties en andere boodschappen direct getoond worden.

Opening vrijdag 27 maart

Op vrijdag 27 maart wordt Dropstuff.nl feestelijk geopend.

Catharinaplein
16:00 - openingswoord Charles Esche
16:05 - breakdance: Rugged Solutions

Museumcafé Van Abbemuseum
16:30 - borrel
18:30 - einde

Video-workshops voor jongeren

Scholieren uit het voortgezet onderwijs en andere jongeren uit de regio Eindhoven kunnen bij DROPSTUFF.nl een workshop volgen in het maken van een eigen video-productie. Dat gebeurt onder begeleiding van professionele cameramensen en editors. In deze workshops staat een thema centraal: kunst en vrijheid van meningsuiting. In dat kader komen ook begrippen als ‘censuur’ en ‘manipulatie’ en ‘artistieke vrijheid' aan bod.

Ter voorbereiding van de workshops is een lespakket ontwikkeld waarbij binnen het maatschappijleer-curriculum, CKV of andere creatieve vakken twee voorbereidende lessen worden gegeven door de eigen docent. Tijdens deze lessen gaan leerlingen met elkaar in discussie over de boodschap van een aantal bestaande kunstwerken. Vervolgens bepalen ze in groepjes van vier leerlingen het thema van het filmpje dat ze gaan maken, hoe ze dat  gaan doen en hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien. Op www.dropstuff.nl is een docentenhandleiding en een werkboek voor leerlingen beschikbaar.

Aansluitend volgen de leerlingen gedurende één werkdag een praktijkles in het ‘glazen huis’, begeleid door workshopleiders van DROPSTUFF.nl. Gedurende deze dag is ook een begeleider vanuit school nodig. Nadat de filmpjes klaar zijn, worden ze aan elkaar vertoond en geüpload naar YouTube en naar de DROPSTUFF.nl website. De meest bijzondere werken worden opgenomen in de dagelijkse programmering van DROPSTUFF.nl. Deze worden dan ook vertoond op de hotspots in musea, bibliotheken en scholen door heel Nederland.  

Kosten en inschrijving workshops

Deze workshop worden gratis aangeboden aan groepen jongeren uit de regio Eindhoven. Er moet van tevoren voor ingeschreven worden, waarbij geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Als jongeren niet op komen dagen of het programma halverwege verlaten, wordt echter wel € 15,- per persoon in rekening gebracht.

Inschrijven voor de workshops kan vanaf 19 februari via DROPSTUFF.nl, contactpersoon: Jeanine Cobussen, jeanine@dropstuff.nl, 020-7774163.

HOTSPOTS

Mede vanwege de beperkte capaciteit van de workshops in het ‘glazen huis’ is er ook een HOTSPOT-programma ontwikkeld waarbij de praktijklessen ook binnenschools worden aangeboden door DROPSTUFF docenten. Dit lesprogramma is beschikbaar voor middelbare scholen die een HOTSPOT in hun gebouw laten installeren. De HOTSPOT is een video-wand, die LIVE dezelfde programmering uitzendt als het ‘glazen huis’ en heeft dezelfde interactieve mogelijkheden. Door een bijdrage van ondermeer de Mondriaan Stichting kunnen alle deelnemende middelbare scholen een HOTSPOT met korting krijgen op huurbasis. De bijdrage in de kosten die wij vragen is € 1.000,- excl. BTW per jaar, met een minimale duur van 2 jaar (incl. gebruiksrecht lesprogramma en onderhoud en garantie van de apparatuur op basis van normaal gebruik).

Voor aanvragen of meer informatie over de DROPSTUFF.nl en de HOTSPOTS kunt u direct contact opnemen met DROPSTUFF.nl via info@dropstuff.nl of 020-7774163 (alleen tijdens kantoortijden).

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: