Keren Cytter
Keren Cytter, History In The Making Or The Secret Diaries Of Linda Schultz, performance, 2009. Foto: Paula Court
Sarah Pierce
Sarah Pierce, The Question Would Be The Answer To The Question, Are You Happy?, DVD, 2009. (Film still)
Joachim Koester
Joachim Koester, Figures Of Different Characters, 16mm film on DVD, 2008. (Film still)

evenement

Locatie: Van Abbemuseum

If I Can't Dance... Edition III - Masquerade: From Dusk Till Dawn

Play Van Abbe

Conservator: Annie Fletcher

Gast Conservatoren: Frederique Bergholtz, Maaike Gouwenberg

Als afsluiting van deel 1 van Play Van Abbe presen­teert het curatorenplatform If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution het project Edition III - Masquerade in het Van Abbemuseum. Dit project is de vierde en laatste episode van het lange termijn project Masquerade van If I Can’t Dance…. Als interruptie in de programmering van Play Van Abbe onderbreekt Edition III - Masquerade tijdelijk het ten­toonstellingsregime/ Het programma omvat een tentoonstelling van speciaal voor dit project geproduceerde werken en werken uit de collectie van het Van Abbemuseum, een performanceprogramma en een serie lezingen. Dit alles met bijdragen van onder andere Ruth Buchanan, Yann Chateigné Tytelman, Keren Cytter, Yael Davids, Jon Mikel Euba, Olivier Foulon, Luca Frei, Aurélien Froment, Joachim Koester, Suchan Kinoshita, Lars Bang Larsen, Maria Pask, Peggy Phelan, Sarah Pierce, Jimmy Robert en Suely Rolnik. Als hoogtepunt vindt vrijdag 19 en zaterdag 20 maart 2010 een performance-evenement, From Dusk till Dawn, plaats.

De directie van het Van Abbemuseum draagt de hele avond, nacht en ochtend van vrijdag 19 op zaterdag 20 maart de leiding van het museum over aan het internationale platform If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution.

Van zonsopgang tot zonsondergang
From Dusk Till Dawn heeft als thema Maskerade en omvat een tentoonstelling (met een presentatie van zes uitgeno­digde kunstenaars: Keren Cytter, Suchan Kinoshita, Joachim Koester, Peggy Phelan, Suely Rolnik en Lars Bang Larsen), een performanceprogramma en een serie lezingen met veel internationaal bekende kunstenaars en denkers.
Ook de presentatie van de publicatie Masquerade Reader is onderdeel van het programma. Deze publicatie biedt onder andere een weerslag van de presentaties van If I can't dance.. die de afgelopen twee jaar in binnen- en buitenland werden georganiseerd.

Veel werken die tijdens het evenement te zien zijn gaan over transformatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merendeel van de werken performance-elementen bevat. Het museum zelf ondergaat ook een gedaanteverandering en zal geactiveerd worden als ‘podium’:  de statige museumzalen worden plaats van handeling voor uiteenlopende optredens. Alle bezoekers worden van harte uitgenodigd actief deel te nemen, ze stappen een nieuwe museale wereld binnen. Omdat het programma duurt van zonsondergang tot zonsopgang zal ook de beleving van het museum heel anders zijn: helder licht maakt plaats voor schemering en duisternis en doet een appel op alle zinnen. Deze radicaal andere manier om met een museum om te gaan is geheel in lijn met de bedoeling van From Dusk Till Dawn. Elk uur krijgen de bezoekers een nieuw programmaonderdeel aangeboden.
De dansvoorstelling van Keren Cytter vindt plaats in Plaza Futura

If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution
Sinds 2005 organiseert het nomadische platform If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution kunstenaarsproducties, bijeenkomsten en presentaties bij gastinstellingen, soms besloten, soms in het openbaar. If I Can’t Dance.. organiseert in een breed, internationaal samenwerkingsverband van beeldende kunstenaars, critici, theoretici, curatoren en publiek evenementen. Samen met kunstenaars ontwikkelt het projecten die op verschillende internationale podia en musea worden getoond. Met Amsterdam als uitvalsbasis leidt If I Can’t Dance een nomadisch bestaan. Het organiseert publieksevenementen van Bilbao tot Berlijn en van New York tot Gdansk. Daarnaast organiseert If I Can’t Dance besloten bijeenkomsten die van meer onderzoekende of contemplatieve aard zijn. Kijk voor meer informatie over If I Can't Dance.. hier.

Vanaf 9 maart is If I Can't Dance... in het museum aanwezig. In deze 'repetitieperiode' zijn de kunstenaars bezig met het installeren van hun werken en met het repeteren met performers.

Download hier het programma van From Dusk Till Dawn

 

Met het event From Dusk Till Dawn zal If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution de hele avond, nacht en ochtend van vrijdag 19 op zaterdag 20 maart de Oudbouw van het Van Abbemuseum in Eindhoven overnemen. De directeur van het Van Abbemuseum, Charles Esche, draagt voor een periode van achttien uur de leiding van het museum over aan het internationale platform If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution.

Mede mogelijk gemaakt door

BankGiro Loterij Mondriaan Stichting Provincie Noord-Brabant VSBfonds SNS REAAL Fonds

If I Can't Dance... Edition III - Masquerade: From Dusk Till Dawn - Play Van Abbe is onderdeel van: Play Van Abbe - Deel 1

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: