De werkplaats van de stilte
De werkplaats van de stilte

evenement

14:00 - 17:30
Locatie: Eindhovense Studenten Kapel (Kanaalstraat 6, Eindhoven)
Opening: zondag, 29 november 2009 14:00

De werkplaats van de stilte

your-space

Conservator: Freek Lomme

Op zondag 29 november om 14.00 uur vindt er een debat plaats in de Eindhovense Studenten Kapel over kunst en religie, creativiteit en spiritualiteit. Tijdens de middag gaan we onderzoeken wat de behoefte aan verstilling is en wat de relatie is tussen het proces van bezinning en de scheppende, creatieve kracht. Aan de hand van een aantal stellingen wordt de deelnemer uitgedaagd om na de denken en mee te praten over thema’s die deze ogenschijnlijk verschillende tradities van kunst en religie met elkaar verbindt.

Hoewel sommigen duidelijk iets ‘goddelijks’ in een creatief proces zullen herkennen, wordt dit onderwerp in de wereld van de toegepaste en autonome kunst nog weinig verkend. Individualisme heeft er voor gezorgd dat de innerlijke beleving hiervan gesloten blijft achter de deuren van de studio’s en ateliers of stelt makers in de gelegenheid hun persoon te verheffen tot god zelf.

Tegelijkertijd zijn we toch ook op zoek naar een gemeenschappelijke beleving. Vaak blijft dit echter een vluchtige en vrijblijvende vorm van beleving die niet direct door het individu gestimuleerd wordt. In Eindhoven, met haar initiatieven en ambities voor de creatieve industrie, zou er een plek voor bezinning en inspiratie moeten zijn die gebaseerd is op een hedendaagse innerlijke beleving.

De werkplaats van de stilte is de eerste van een serie gezamelijke onderzoeken naar actuele vormen van bezinning en inspiratie. Aan deze editie werkten mee; ingrid bal, freek lomme, bärbel van zanten en martien vissers.

PS: Er is op deze locatie geen lift aanwezig.

Partner(s)

your-space

Onderdeel van: your-space

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl

Openingstijden:
di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur, donderdag: 11:00 tot 21:00 uur.
Op dinsdag van 15:00 - 17:00 uur is het museum gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: