DSR7posteryourspace
DSR7posteryourspace

evenement

De Spreekselreeksen 7

Marc Geerards

De Spreekselreeksen 7 /

Marc Geerards

Performance lezing.
Deel 7 van serie de Spreekselreeksen

Datum: 3-06-2010

Locatie: Van Abbemuseum auditorium

19uur tot 21uur

De Spreekselreeksen is een serie multimedia lezingen in de vorm van een performance. Een spreker –kunstenaar, filosoof, muzikant, filmmaker, journalist- wordt gevraagd een uiteenzetting te doen voor het publiek over een volstrekt eigen wetenschappelijk/ historisch/ cultureel onderzoek en thema.


De performance-lezing van deze avond zal gaan over denkbeelden van de filosoof Vilém Flusser, waarin filmmaker en psycholoog Marc Geerards zich heeft verdiept en die een inspiratiebron zijn voor zijn werk. Verschillende onderwerpen zullen naar voren worden gebracht en vragen zullen zich daarbij aandienen (hetzij omdat ze door hem worden opgeworpen, hetzij doordat ze op zullen borrelen tijdens het vernemen van zijn voordracht). Een greep uit de mogelijke vragen en onderwerpen:

• Flussers verhouding tot L. Wittgenstein en W. Benjamin;
• de relatie tussen beeld, apparaat, programma en informatie;
• de betekenis van het beeld  (in de wetenschap, in de kunst, hoe verhoudt het zich tot tekst, tot verbeelding? Wat is een technisch beeld en hoe verhoudt het zich tot een handgemaakte beeld? Wat is verbeeldingskracht? Wat is het verschil tussen inbeelden en verbeelden?);
• getuigen Flussers denkbeelden nu van oppervlakkige diepte of van diepe oppervlakkigheid?
• over theorie en praktijk (in theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel.);
• zijn de (technische) middelen werkelijk zo vernuftig geworden dat daarbij elk doel overbodig wordt en dat deze middelen doel op zichzelf worden? En zo ja, kunnen we misschien stellen dat mediacultuur niets meer of minder is dan het doel op zichzelf worden van alle middelen en de overbodigheid van alle doelen?
• het apparaat doet wat de mens wil, maar de mens kan alleen willen wat het apparaat kan doen. Waar zit de vrijheid?
• materiaal, structuur en vorm (Is de stof het ‘wat’ van de vorm, en de vorm het ‘hoe’ van de stof? Is vorm de mogelijkheid van structuur?)
• “Aan dat, waaraan niet kan worden getwijfeld, moet men geloven.” Of niet?

Op 3 juni vindt het vervolg van DSR7/ Marc Geerards plaats in your-space, het van Abbemuseum, Bilderdijkstraat 10, Eindhoven, om 18.00 uur.

‘De Spreekselreeksen’ van Extrapool zal doorlopend mede worden gepresenteerd in respectievelijk your-space/het van Abbemuseum te Eindhoven en DE PLAYER te Rotterdam.

‘De Spreekselreeksen’ van Extrapool zal doorlopend mede worden gepresenteerd in respectievelijk Yourspace/het van Abbemuseum te Eindhoven en de Player te Rotterdam.

Mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: