Bosch Young Talent Show
Bosch Young Talent Show
Jheronimus Bosch 500
Jheronimus Bosch 500

evenement

15:00 - 20:00

BYTS in Your-space

The Bosch Young Talent Show

Donderdag 22 Juli, 2010 komt BYTS naar Your-space. Wat is BYTS?

In de aanloop naar de herdenking van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch in 2016 wordt in ’s-Hertogenbosch, de geboortestad van de schilder, het kunstevenement BYTS, Bosch Young Talent Show georganiseerd. Het jaarlijks terugkerend 10-daags evenement zal in juli plaats vinden en is bedoeld voor kunstenaars uit de zogenaamde Bosch-steden, die met het laatste jaar van hun opleiding bezig zijn, of net een jaar zijn afgestudeerd en jonger zijn dan 30 jaar.

Wat is een ‘Bosch’-stad? Het werk van Jheronimus Bosch is wijd verspreid over de wereld. Openbare kunstcollecties in diverse steden hebben het voorrecht een werk - of soms zelfs verscheidene - van Bosch onderdak te mogen verlenen: Berlijn, Brugge, Brussel, Frankfurt, Gent, Lissabon, Londen, Madrid, New Haven, New York, Parijs, Rotterdam, Venetië, Washington en Wenen. Met deze steden willen ’s-Hertogenbosch en BYTS een relatie opbouwen door jaarlijks een aantal veelbelovende kunstenaars te selecteren en hen uit te nodigen voor een presentatie in ‘s-Hertogenbosch.

BYTS is een platform voor jong, aanstormend talent. Zij kunnen hun werk te laten zien aan curatoren, galeriehouders, critici, verzamelaars en natuurlijk het grote (kunstminnende) publiek. BYTS biedt de exposanten een perfecte gelegenheid om met hen in contact te komen, als opmaat voor een verdere – internationale – carrière. Naast de tentoonstelling van hun werk, kent BYTS exclusief voor de deelnemers ook een speciaal programma: de BYTS Summerschool, met ontvangsten bij museumdirecteuren, lezingen door gerenommeerde kunstenaars, curatoren en critici. Niet alleen kunnen de deelnemers daarmee hun kennis verdiepen, ook is het de bedoeling dat zij hun (internationale) netwerken kunnen uitbreiden.

Uit elke ‘Bosch’-stad worden 3 tot 4 kunstenaars geselecteerd om deel te nemen aan BYTS. Ze worden gekozen door internationaal bekende kunstenaars of curatoren uit de Bosch-steden. Zij staan garant voor de kwaliteit en het vernieuwende karakter van de deelnemers en hun inzendingen. BYTS zet in op een hoogwaardige selectie van de deelnemers, want dat is de voorwaarde op grond waarvan BYTS haar betekenis in de internationale kunstwereld verwerft.

Voor de editie 2010 zijn de volgende internationaal bekende kunstenaars door BYTS uitgenodigd:

Jon Kessler, Ryan Gander, Tobias Rehberger/ Daniel Birnbaum, Carlos Garaicoa, Pedro Cabrita Reis, Jessica Stockholder , Aglaia Konrad, Maria Morganti, Marina Grzinic, Liesbeth Bik/Jos van der Pol, Jean-Marc Bustamante, Gert Robijns, Gregor Schneider en Thom Puckey.

BYTS laat een internationale gemeenschap ontstaan van jonge kunstenaars die elkaar inspireren. Dat betekent een versterking van het internationale kunstklimaat en van het karakter van de beeldende kunst in Nederland. Galeriehouders, verzamelaars en andere belanghebbenden en geïnteresseerden wordt een uniek inzicht geboden in de meest actuele beeldende kunst(ontwikkelingen). De deelnemers komen direct in contact met kopers, verkopers en verzamelaars. Zij presenteren hun eigen werk, waardoor een groot aantal kleine solo-tentoonstellingen ontstaat: een staalkaart van hedendaagse kunst en ontwikkelingen daarin.

BYTS is bovendien dé plek waar galeriehouders en verzamelaars op zoek gaan naar jonge kunstenaars en jonge kunstenaars op uiteenlopende manieren in contact komen met de beroepspraktijk.

De eerste editie van BYTS wordt gehouden in de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ’s-Hertogenbosch en is gedurende twee weekeinden (inclusief de vrijdagen) voor het publiek toegankelijk.

BYTS vormt niets minder dan een actuele verbinding tussen de internationale ‘Bosch’-steden. Hun gemeenschappelijk kenmerk is immers niet alleen het feit dat zij een of meerdere werken van Jheronimus Bosch bezitten. Deze steden zijn door de aanwezigheid van hun kunstacademies eveneens de kraamkamers van jong beeldend talent. Het zijn deze jonge kunstenaars die, net als Jheronimus Bosch 500 jaar geleden, bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe beeldtaal die de hedendaagse kunst haar identiteit en karakter verleent. BYTS biedt hen graag de mogelijkheid daarmee ook op internationaal niveau verder te gaan, de erfenis van Jheronimus Bosch indachtig.

BYTS ‘s-Hertogenbosch

van 15 tot en met 25 juli 2010

opening 15 juli 2010 - 17.00 uur

Summerschool van 19 tot en met 22 juli

 

 

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: