graphismagazinesmaja-1
graphismagazinesmaja-1

evenement

15:00

Another Work of Astonishing Economy & Monumentality

Performance door Rana Hamadeh & Maja Bekan

Lezing en performance door Maja Bekan en Rana Hamadeh.

Tijdens een rondleiding in het Philadelphia Museum of Art, betitelde Andrea Fraser de daar aanwezige publieke fontein als "een werk van verbazingwekkende economische en monumentale kracht". Geïnspireerd door dit moment ontwikkelden Rana Hamadeh en Maja Bekan een tweede performance in de reeks van P for Performance in Het Oog van het Van Abbemuseum. Another Work of Astonishing Economy & Monumentality ontleent haar titel aan dit bijzondere moment. Als een lezing en performance geven Maja Bekan en Rana Hamadeh een rondleiding die een afspiegeling weergeeft van de status, waarde, identiteit en referenties van (kunst) objecten. Door het verschuiven van een museale context naar een antiekwinkel, en tussen het kunstobject, historisch document en tweedehandse 'waardeloze' objecten, zal de presentatie proberen de conventies van de toeschouwer, kunstproductie, en hun institutionele kaders te onderzoeken. De lezing zal zich richten op de relaties van objecten met de collecties waarvan zij deel uitmaken via een 'close reading' door Rana Hamadeh van een nummer van het grafisch ontwerp magazine Graphis N º 127 uit 1966.

Dit evenement is een samenwerking tussen de lopende projecten van de twee kunstenaars: Graphis N º 127 en P voor Performance.

Rana Hamadeh is een beeldend kunstenaar uit Beiroet die momenteel gevestigd is in Amsterdam. Geïnteresseerd in het idee van 'cureren' als een artistieke praktijk werkt ze op lange termijn aan discursieve projecten die verschillende niveaus van samenwerking omvatten en waarbij lecture-performances, installaties, gesprekken en teksten deel uit maken van haar werk. Onderzoek naar articulatie en interpretatie rondom het begrip 'kapitaal' ligt ten grondslag aan haar werk. Ze richt zich op spraak en conversatie als artistiek medium en ondervraagt voorwaarden van toeschouwerschap, grenzen, mechanismen en het gezag van betekenisvorming. Ze begon in 2008 Graphis N º 127 als een paraplu waaronder ze diverse werken produceert. Ze studeerde in 2009 af aan het Dutch Art Institute (DAI) in Enschede.

P voor Performance is onderdeel van het lopende project van Maja Bekan: Secret Powers for Identity, Security and Self-respect in Troubling Times. De performatieve evenementen streven naar een open platform voor onderzoek en kritisch onderzoek naar de rol van de kunstenaar als producent en adverteerder. Men zou verschillende rollen kunnen aannemen - als een performer, deelnemer of als toeschouwer om bij te dragen aan dit onderzoek. De gebeurtenissen voorzien in het creëren van ontmoetingen tussen de gasten en de geproduceerde werken. De deelnemers van dit onderzoek worden uitgenodigd om vanuit verschillende standpunten na te denken: de moderator, de ontdekkingsreiziger, de presentator of de bezoeker.

Another Work of Astonishing Economy & Monumentality - Performance door Rana Hamadeh & Maja Bekan is onderdeel van: P for Performance

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: