Baltan in de Bushalte, 2010. Photo Perry Van Duijnhoven
Baltan in de Bushalte, 2010. Photo Perry Van Duijnhoven

evenement

19:00 - 21:00

Baltan session: Baltan in de bushalte

gespreksavond

DE STIJL VERSUS RGB

Op donderdag 7 april organiseren Baltan Laboratories en het Van Abbemuseum een gespreksavond rond het project ‘Baltan in de bushalte. DE STIJL versus RGB’ voor de ‘bushalte’ van Rietveld aan het Stadhuisplein in Eindhoven. Na een toelichting van het project door de kunstenaars Maurer United en Geert Mul zal een gesprek plaatsvinden tussen architect Bertus Mulder, die in de jaren zestig nauw samenwerkte met Rietveld, en Arie van Rangelrooy, architect en bestuurslid van de stichting ‘De bushalte van Rietveld’. De avond vindt plaats in de bibliotheek van het Van Abbemuseum en wordt afgesloten met een bezoek aan het project op het Stadhuisplein.

Sinds 1990 nodigt de Stichting ‘De bushalte van Rietveld’ jaarlijks iemand uit de kunstwereld uit een project te ontwikkelen voor de Bushalte van Rietveld aan het Stadhuisplein in Eindhoven. Dit jaar is dat Christiane Berndes, conservator van het Van Abbemuseum. Zij werkte samen met Baltan Laboratories en nodigde in samenwerking met Angela Plohman, directeur van Baltan, kunstenaar Geert Mul en architectenduo Maurer United uit hun visie te geven op de betekenis van Rietveld en De Stijl voor onze huidige tijd. Het project is een jaar lang te zien, tot november 2011.

Geert Mul en Maurer United lieten zich inspireren door de kaart van Eindhoven die zich in mozaïek op de wand onder het afdak van het wachthuisje bevindt. Het is een van de eerste stadskaarten in de publieke ruimte. De vierkante mozaïektegeltjes waaruit de kaart is opgebouwd geven het beeld een pixelachtig karakter, zoals we dit kennen uit de vroege jaren van het computertijdperk. In dit ontwerp week Rietveld af van de voor De Stijl typische kleurstelling rood, geel, blauw en gebruikte vooral de kleuren rood, groen en blauw. Onbedoeld refereerde hij met deze kleurkeuze aan het mediatijdperk van televisie en computer. In de zuil naast het wachthuisje brachten Geert Mul en Maurer United afbeeldingen aan van universele wereldbeelden en kleursystemen. Ze combineerden deze met beelden van praktische toepassingen van kleursystemen in ons dagelijks leven: het beeldscherm, de televisie, de cd en de Pantone kleurenwaaier. Daarnaast vervingen de originele tl-verlichting in de zuil door LEDverlichting in rood, groen en blauw. Door de LED-verlichting van kleur te laten veranderen worden verschillende beelden in lagen op de zuil zichtbaar.

Plaats: Van Abbemuseum, Eindhoven (bibliotheek)
Tijd: 19.00 – 21.00 uur (inclusief bezoek aan de bushalte van Rietveld)
Taal: Nederlands

video

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: