Medewerkers van het Van Abbemuseum zijn blij dat de Wood Circle door ons allen gered is!
Medewerkers van het Van Abbemuseum zijn blij dat de Wood Circle door ons allen gered is!
Meer dan 180 donateurs! Dankjewel allemaal voor jullie steun!
Meer dan 180 donateurs! Dankjewel allemaal voor jullie steun!
Koffie, 'jaarringen' en 'boomstammen' deden het goed op de takkendag.
Koffie, 'jaarringen' en 'boomstammen' deden het goed op de takkendag.
Help Save The Wood Circle. First donation by cicerones at the opening of VANUIT HIER - OUT OF HERE, 2011. Photo Peter Cox
Help Save The Wood Circle. First donation by cicerones at the opening of VANUIT HIER - OUT OF HERE, 2011. Photo Peter Cox
Kinderkunstclub, geïnspireerd door Richard Long's Wood Circle. Foto: Van Abbemuseum
Kinderkunstclub, geïnspireerd door Richard Long's Wood Circle. Foto: Van Abbemuseum
8 sept. was de aftrap in BKKC, iedereen kon aan het eind van de presentaties bijdrage leveren aan een eigengemaakte wood circle
8 sept. was de aftrap in BKKC, iedereen kon aan het eind van de presentaties bijdrage leveren aan een eigengemaakte wood circle

evenement

De Wood Circle blijft!

Crowdfunding initiatief voor Richard Long’s kunstwerk

Het kunstwerk Wood Circle (1977)van Richard Long blijft behouden voor het Van Abbemuseum en de stad Eindhoven. Het crowdfunding initiatief dat werd opgezet door vrijwilligers en rondleiders van het museum is geslaagd: op 31 oktober werd 100% van het benodigde bedrag van €30.000,- opgehaald. Naast de meer dan 250 donateurs, komt de rest van het aankoopbedrag voort uit een bijdrage van de BankGiro Loterij. 

Het kunstwerk, dat al meer dan 30 jaar te gast is in het museum, wordt door de erven van de eigenaar te koop aangeboden. Omdat het museum onvoldoende budget had het werk aan te schaffen, zag het ernaar uit dat de Wood Circle het museum moest verlaten. Met de crowdfunding actie is dit nu voorkomen.

Toen dit bekend werd dat het kunstwerk het museum mogelijkerwijs ging verlaten, nam een grote groep cicerones, docenten, gastheren en gastvrouwen het initiatief voor een campagne om het kunstwerk te behouden. Het museum ondersteunde deze spontane actie van harte en is op zoek gegaan naar verdere financiële ondersteuning. Onder de noemer ‘Help de Wood Circle te behouden!’ riepen we mensen op om donateur te worden. Via dit crowdfunding initiatief werden mensen op een actieve manier verbonden met het werk en het museum. De donateurs nemen met hun bijdrage verantwoordelijkheid voor het openbaar kunstbezit. Het doel om minimaal €30.000,- bijeen te krijgen is behaald.        

Klik hier voor meer informatie.  

 

Wood Circle                                

Wood Circle, een vroeg werk van de bekende Britse kunstenaar Richard Long,  is sinds 1977 in bruikleen bij het Van Abbemuseum en in de afgelopen decennia al vele malen getoond. Het spreekt veel bezoekers aan en nodigt uit tot nadenken over kunst en wat iets tot kunst maakt

Het is een zaalvullend werk dat bestaat uit minimaal 840 takken. De takken worden binnen een cirkel met een doorsnede van zeven meter in een golvend patroon gelegd, rekening houdend met bepaalde voorschriften die door Long in een certificaat zijn vastgelegd. Iedere keer wanneer het werk wordt uitgevoerd, ziet het er een beetje anders uit.

Het werk is representatief voor het kunstklimaat in de jaren 70, waarin kunstenaars gevestigde opvattingen over kunst de rug toekeerden. Het is de tijd van de opkomst van performance, body en land art. 

Crowdfunding

In een tijd dat er vanuit de overheid almaar minder wordt besteed aan kunst en cultuur kunnen particulieren en bedrijven het verschil maken. Crowdfunding is een toegankelijke vorm van participatie die kunstliefhebbers een democratische stem geeft waarmee zij het kunst- en cultuuraanbod in hun directe omgeving mede bepalen. De opbrengsten voor de Wood Circle worden bijgehouden door voordekunst.nl; een website waarop kunstprojecten in wording op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven.

 

TAKKENDAG levert 543 euro op 

Zondag 16 oktober vondt er in en rondom het Van Abbemuseum een speciale actiedag plaats: Takkendag. Een dag gevuld met verschillende activiteiten voor jong en oud! Alle opbrengsten van deze dag kwamen ten goede van de Wood Circle.

"Afgelopen zondag was het Takkendag in het Van Abbemuseum, met onder andere een speciale wandelroute langs de Dommel. Met takken die bezoekers konden meenemen is een eigen kunstwerk neergelegd geïnspireerd op de Wood Circle en de organisatie heeft uren in de keuken gestaan om lekkernijen met namen als 'boomstammen' en 'jaarringen' te verkopen op het zelfgemaakte terrasje voor het museum. Er is bij elkaar een bedrag van 543, 87 euro opgehaald. In de winkel is er nog een groot aantal T-shirts verkocht. Ook waren op deze dag 2 ambassadeurs van het museum in het bruin café Kraaij en Balder te vinden. Conservator Christiane Berndes vertelde meer over het bijzondere werk van Long. Ter plekke is een opbrengst van 135 euro binnengehaald. Iedereen bedankt voor de bijdragen!" 

Actiecomite Takkendag: Annebel Kuperus / Marjon de Groot / Ron Eijkman

Piet van den Boom, stadsdichter van Eindhoven, draagt een gedicht op aan de Wood Circle:


Wood Circle – Richard Long

Voor sommigen is het een karrenvrachtje kachelhout
-de kleine takken om het vuur op gang te brengen
de stronken om knapperend de kilte te verdrijven-
een bundel drijfhout voor de handel. Maar anderen

zien het als zuiver toonbeeld van  kunst waarin
niet de materie telt (evenmin als brons of canvas)
maar het grensverleggende idee, dat vragen oproept
zonder er ooit een te beantwoorden. Misschien

is het niet meer dan een verhaal: hoe iemand
zich duizend keer bukte, iedere tak met zorg bekeek
(want elk ervan moest passen in het grote beeld) en
als Sisyfos zijn vondsten met zich mee moest torsen. Of

het is een gedicht van 480 gestamelde medeklinkers,
een ode aan wat ongemerkt verdwijnt en daardoor
zonder waarde lijkt, zoals de dag van gisteren,
een andere zomer, god en je eerste liefde. In elk geval

is deze tijdelijke ordening van krommen geen
cirkel die een einde markeert of iets omsluit.
Dit is het vluchtige gebaar waarmee
ruimte en tijd elkaar teder omarmen.

video

video

video

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: