120108 Agartha 300
120108 Agartha 300

evenement

14:00

Agartha: Eurazië

Concert i.s.m. Axesjazzpower

In het programma Eurazië, waarin de sfeer zich bevindt tussen het aardse, het organische en totale verstilling, gaat Agartha opnieuw op zoek naar de intense beleving waar deze culturen elkaar treffen en in elkaar versmelten. 

Met een oorverdovende intensiteit balanceren de composities tussen stilte en absolute eenvoud. Het concert begint met een compositie van de gevierde Russische componiste Sofia Gubaidulina,  De Profundis voor bajan solo. De bajan, de Russische versie van de bij ons gekende knopaccordeon, is het instrument bij uitstek dat de ziel beroert en kent zijn oorsprong in de Russische volkscultuur, op de scheidingslijn tussen de Oosterse en de Westerse cultuur.

 

Met de zwanen van Yuji Takahashi belandt Agartha bij de Dhammapada, als het ware het spirituele testament van de Boeddha.  Het werk <IN> van de Zuid-Koreaanse Ji Sun Yang werd in 2010 voor Agartha voor dit programma geschreven. De titel is een samentrekking van twee Chinese tekens en betekent zoveel als “Geduld”. Zij gaat op zoek naar haar balans tussen de Westerse cultuur en haar traditionele Oosterse achtergrond.  Het programma eindigt met het duo Two Hands van Ken Ueno, dat ondanks het langzame karakter, zijn eenvoud en het gebruik van niet-muzikale instrumenten een bijzonder energieke sfeer oproept.

Met: An Raskin [bajan], Bram Bossier [altviool] en Frank van Eycken [percussie]

 

Toegang gratis op vertoon van geldig entreebewijs museum of €3,50 voor alleen het concert. T/m 16 jaar gratis mits er voldoende plaats is.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: