cover-open-eng
cover-open-eng
cover-open-nl
cover-open-nl

evenement

15:30 - 18:00

Autonomie en haar contradicties

Lezing door Andrea Fraser en presentatie Open nr. 23 over Autonomie

Op zaterdag 16 juni 2012 organiseren SKOR | Stichting Kunst in Openbare Ruimte en het Van Abbemuseum samen een lezing en discussie van en met kunstenaar Andrea Fraser om het verschijnen van het 23ste nummer van Open. Cahier over Kunst en het Publieke Domein over autonomie te markeren. Het nummer is geïnspireerd door The Autonomy Project symposium dat plaatsvond in het Van Abbemuseum in oktober 2011. Het brengt een gevarieerde verzameling van stemmen en perspectieven samen, die gezamenlijk die mogelijkheden of zelfs de noodzaak van autonomie in politiek, economisch en artistiek onzekere tijden bespreken.

De voertaal van de avond is Engels. Vooraf reserveren is verplicht.

Programma

15.30 uur        Welkom door Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven)
15.40 uur        Presentatie Open nr. 23 door Jorinde Seijdel (hoofdredacteur Open)
16.00 uur        presentatie door Andrea Fraser (kunstenaar)
16.30 uur        Discussie Andrea Fraser en Charles Esche
17.00 uur        Borrel
18.00 uur        Einde

Andrea Fraser

Andrea Fraser is performance kunstenaar en Professor of Art aan de Universiteit van California, Los Angeles. Voor de Whitney Biennale 2012 schreef zij een essay en voerde zij de performance Men on the Line: Men Committed to Feminism, KPFA, 1972 op.
Voor Open nr. 23 schreef ze een artikel, getiteld Autonomie en haar contradicties. In haar lezing stelt zij dat mits bepaald condities worden geaccepteerd, de contradicties van het huidige autonomiebegrip kunnen worden vermeden door het concept te benaderen vanuit een psychoanalytisch perspectief.

 

Open nr.23: Autonomie. Nieuwe vormen van vrijheid en onafhankelijkheid in kunst en cultuur

In een tijd van ideologische en politieke crises, waarin mensen meer op zichzelf worden teruggeworpen, gaat van autonomie een hernieuwde aantrekkingskracht uit. Maar hoe verhoudt autonomie -  de wens om het heft in eigen handen te nemen en los van oude structuren betekenis te hebben -  zich tot de roep om engagement en performativiteit? In dit nummer van Open, dat gemaakt werd in samenwerking met Sven Lütticken, wordt autonomie beschouwd vanuit kunst, kunstgeschiedenis, filosofie, politieke theorie en culturele kritiek. Ook wordt geprobeerd te ontsnappen uit de beperkingen van een denken in termen van enerzijds engagement en anderzijds autonomie.

Met bijdragen van Steven ten Thije, John Byrne, John Hartle, Willem van Weelden (interview Franco Berardi) , Hito Steyerl,  Christoph Brunner, Gerald Raunig en Roberto Nigro, Joost de Bloois, Sven Lütticken, Andrea Fraser, Peter Osborne en een gesprek tussen Thomas Hirschhorn en Jacques Rancière.

 

Combinatie-ticket met debat in De Pont: Juist in haar autonomie toont kunst zich het meest maatschappelijk

Op 16 juni vindt eerder op de dag, tussen 12.30 en 14.30 uur, een debat plaats in het auditorium van De Pont in Tilburg, geïnspireerd door de stelling van Adorno: ‘Juist in haar autonomie toont kunst zich het meest maatschappelijk’.

Aanleiding voor het debat is een pleidooi van kunsthistoricus Camiel van Winkel om het begrip autonomie opnieuw centraal te stellen in het gesprek over kunst, gepubliceerd in het protestnummer van Metropolis M van augustus/september 2011. Camiel van Winkel opent het debat met een toelichting op zijn pleidooi. Hierop wordt gereageerd door Lisette Smits, Steven Ten Thije en Merijn Oudenampsen. Na deze reacties volgt een debat  tussen de vier sprekers, met als moderator Leen Bedaux. Tenslotte is er nog ruimte voor vragen of korte reacties uit het publiek. Het debat vindt plaats in de context van de tentoonstelling Comrades of Time, samengesteld door Bas van den Hurk. Voor meer informatie over het debat en de tentoonstelling zie: comradesoftime.com

Tijd         12.30 – 14.30 uur
Plaats    auditorium De Pont, Tilburg
Taal        Nederlands

Geïnteresseerden die zowel het debat in de Pont willen bijwonen, als de presentatie van Andrea Fraser in het Van Abbemuseum, kunnen zich via de reserveringssite van het Van Abbemuseum aanmelden voor de ‘lunchbus’ tussen Tilburg en Eindhoven. Deze vertrekt om 14.30 uur vanuit Tilburg en in de bus wordt een eenvoudige lunch aangeboden.
Kosten voor de lunchbus bedragen € 5,-.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
Nederland
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl


Disclaimer & Colofon

Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00 uur
Iedere eerste donderdagavond van de maand tot 21:00 uur geopend.
Vanaf 17:00 uur is het museum dan gratis te bezoeken.

 

 

Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door: