vanuit huis

Aydan Murtezaoglu, At Room Temperature, 2002-2003, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox

ONTDEK HET MUSEUM ONLINE

Online gaat het Van Abbemuseum onverminderd door met het tonen van kunst die de verbeeldingskracht prikkelt. Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor nieuws en achtergrondverhalen en volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

DIGITAAL KUNSTWERK

Hito Steyerl (1966, München) wordt gezien als één van de spannendste artistieke persoonlijkheden van vandaag. Nu ons leven nóg digitaler is wordt haar werk alleen maar relevanter. Steyerl speculeert over de invloed van het internet en de digitalisering op de structuur van ons dagelijks leven. Ze geeft een scherpzinnige en vaak humoristische analyse van de duizelingwekkende snelheid waarmee beelden en informatie steeds maar weer worden aangepast en verspreid, waarbij het tempo tot in het oneindige wordt opgevoerd of tot het crasht en uit elkaar valt. In haar videowerken en installaties zet Steyerl de methoden en middelen die in de gedigitaliseerde wereld worden gebruikt naar haar eigen hand. Benieuwd naar haar werk? Bekijk één van haar werken hier.

CREATIEVE OPDRACHTEN VOOR KIDS

Hoe smaakt een kunstwerk? Heb jij al eens je eigen museum gemaakt? Of een rondleiding gegeven door jouw huis, wijk, dorp of stad? Ga aan de slag met dit leuke doe-boekje van het Van Abbemuseum. Speel, zoek, denk, voel en praat je een weg door het museum en daarbuiten! Je kunt de huidige tentoonstelling online bezoeken via deze link. Want kijken, leren en ontdekken kan overal.

On Kawara, 13 Jan. 1973 “ Lördag, 1973, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox

BEKIJK DE COLLECTIE ONLINE

Bekijk de collectie van het Van Abbemuseum online en kom er achter of het museum werk in huis heeft van jouw favoriete kunstenaars. Ben je benieuwd naar de werken die op dit moment te zien zijn achter onze gesloten deuren? Kijk dan hier. Dit werk van de Japanse conceptuele kunstenaar On Kawara nodigt ons bijvoorbeeld uit om na te denken over onze relatie met tijd. In deze turbulente tijden lijkt iedereen zich extra bewust te zijn van tijd: het lijkt bijvoorbeeld veel langer dan een paar weken geleden dat we elkaars handen nog mochten schudden. 

GOOGLE STREET VIEW 

Wist je dat je een deel van ons museum ook op afstand kunt bezoeken met behulp van Google Street View? Het museum is vastgelegd in 360 graden met behulp van speciale camera’s. Als je navigeert met de pijlen dan kun je een virtueel bezoek brengen aan de collectiepresentaties The Making of Modern Art en (op de tweede verdieping) The Way Beyond Art. 

SMARTPLACES APP

Met de smARTplaces app heb je zeven Europese musea in je broekzak en bezoek je in één dag vijf landen. Ontdek het Van Abbemuseum en de andere smARTplaces partnermusea op talloze verschillende manieren: ga bijvoorbeeld op virtuele kunstjacht in de Art Hunt, vind je weg naar het museum met het AR Kompas en ontdek de museumcollectie in de verschillende storyworlds. De app is beschikbaar voor iOS en Android. smARTplaces is een groot Europees ontwikkelingsproject waarbij 7 culturele instellingen en 2 onderzoeks­partners uit 7 landen landen samenwerken met een gezamenlijk doel: hoe kunnen we een revolutie teweegbrengen in de manier waarop mensen cultuur en kunst waarnemen en consumeren, met behulp van digitale technologie en nieuwe vormen van culturele bemiddeling. SmARTplaces wordt mede mogelijk gemaakt door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Luisterroute door Lucas de Man

LUISTERROUTE

In deze onconventionele luisterroute neemt de Vlaamse theatermaker Lucas de Man je mee op een avontuur door het Van Abbemuseum. Je hoort verborgen verhalen, een blik achter de schermen en achtergrondinformatie over de topstukken en de architectuur van het museum. In combinatie met muziek, interviews met museummedewerkers en historische geluidsopnames is dit zeker niet de gemiddelde audiotour! De route werd samengesteld door Johan Idema, in samenwerking met Ferry Piekart en Chris Bajema.

 

MULTIZINTUIGLIJK MUSEUM

Deze tijd biedt een uitgelezen kans om te herevalueren wat kunst voor ons kan betekenen. In deze video zien we het Van Abbemuseum door de ogen van cabaretier Vincent Bijlo, die blind werd geboren. Hij laat ons zien dat we kunst op meerdere manieren, met verschillende zintuigen kunnen ervaren. In zijn woorden: een “spannende ontdekkingstocht”. Parastone Den Bosch creëerde in opdracht van het Van Abbemuseum een speciaal 3D voelbaar object van een schilderij van Picasso uit de museumcollectie. Op die manier kun je via de tast ervaren hoe een kunstwerk er uit ziet. Daarnaast bezoekt Bijlo de 'multisensory museum’ sectie in het museum waar je kunst op een multizintuiglijke manier kunt beleven

 

HET VAN ABBEMUSEUM IN 360 GRADEN

Onze bezoeker Noud de Greef legde de tentoonstelling The Making of Modern Art vast met een 360 camera. Als kijker krijg je daardoor de mogelijkheid om vrij te bewegen en om je heen te kijken terwijl je met hem mee loopt.

VRAGEN RONDOM HET CORONAVIRUS

Bekijk de veelgestelde vragen, de nieuwe huisregels en alle voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op via info[@]vanabbemuseum.nl of 040 238 1000 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur).

 

DE KEUZE VAN... CHARLES ESCHE

Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, maakte een speciale video waarin hij vertelt over wat kunst voor hem betekent in deze tijd en hoe de huidige crisis de wereld ten positieve kan veranderen. Hij koos hiervoor het kunstwerk Untitled (Wroblewski) (2005) van Wilhelm Sasnal (Tarnów, 1972). We vroegen meerdere mensen die dicht bij het Van Abbemuseum staan om een geliefd werk uit onze collectie te kiezen dat goed past bij deze roerige tijden. Samen vormen deze werken een bijzondere online collectie, bekijk de werken hier.

VANUIT HUIS OP PAD MET DE MUSEUMROBOT

Verplaats je in real-time door het Van Abbemuseum met behulp van een op afstand bestuurbare robot. Dankzij deze robot kan iedereen die aan huis gebonden is of een fysieke beperking heeft het museum bezoeken: individueel of met een persoonlijke rondleiding. Reserveer de robot ruim van tevoren zodat je verzekerd bent van een timeslot (di-vr). Mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

ARTISTS IN QUARANTINE

L'Internationale lanceerde onlangs het project 'Artists in Quarantine', waarin ze zestien opgesloten kunstenaars de opdracht geven om te kijken naar de subversieve kracht van huiselijke ruimtes en om nieuwe kunstwerken te maken, in een wereld waarin ramen en balkons een nieuwe rol vervullen in openbare leven. Lees meer over dit project op onze social media accounts (Facebook/Instagram) en op Artnet.

CREATIEVE DOE-OPDRACHTEN ISM VITALIS

Onze rondleiders, gastheren en gastvrouwen willen ook tijdens de sluiting van het museum hun passie voor kunst blijven delen en eenzaamheid tegengaan. Daarom worden de kunstverbinders van het Van Abbemuseum gekoppeld aan de senioren van Vitalis WoonZorgGroep. Zij gaan de komende tijd telefonisch met hen in gesprek en versturen persoonlijke kunstkaarten uit de collectie. Daarnaast ontvangen de 1000 ouderen van de Vitalis WoonZorg Groep deze week wederom hun tweewekelijkse dosis kunst in de vorm van een postpakketje met Vitamines voor de Geest. Daarin staan creatieve doe-opdrachten van o.a. Kees van Kooten en er staat ook werk uit de museumcollectie centraal. Ook aan de slag? Klik dan hier. (Vitamines voor de geest is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum, Wintertuin en Vollekracht).

CREATIEVE UITDAGING

Nu onze vrijheid beperkt is, is er tijd beschikbaar om na te denken over wat je zou willen doen als je weer helemaal vrij bent. Ga de uitdaging aan en leg deze gedachten vast met een viltstift, net zoals de Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi. Hij leefde vroeger onder de dictatoriale president Nicolae Ceaușescu, waardoor vrijheid van meningsuiting, de mogelijkheid tot reizen en het kunstenaarschap sterk beperkt werden. Nu de dictator niet meer aan de macht is, reist Perjovschi veel voor zijn werk. Ondertussen kijkt hij kritisch naar de wereld en denkt hij na over alles wat hij tegenkomt. Met viltstift legt hij zijn gedachten snel vast. Ook meedoen? Klik dan hier en vergeet niet om ons te taggen in jouw eindresultaat! 

MEERSTEMMIGE COLLECTIE

Met ons Meerstemmige Collectie project kun je als luisteraar meekijken over de schouders van verschillende Eindhovenaren. Zij hebben kunstwerken uit de collectie van het van Abbemuseum verrijkt met hun spontane observaties - van buurman, zaalwacht of promotor van het museum tot expat. Ze hebben bijvoorbeeld ook deze foto uit onze collectie voorzien van twee audiofragmenten: Kolobrzeg, Polen, 27 juli van de Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra. Ze vertellen, door elkaar heen, welke gevoelens dit werk bij hen oproept. Op die manier nodigen ze je uit om het kunstwerk door hun ogen te bekijken. Bekijk hier een overzicht van de werken die voorzien zijn van één of meerdere audiofragmenten en lees hier meer over het project.

 

LOOP DOOR HET VAN ABBEMUSEUM MET IEMAND DIE SLECHTHOREND IS

In deze video nemen Barbara en Judith je mee op een rondleiding door het museum vanuit hun eigen perspectief: als slechthorenden.

 

MINIDOCU TENTOONSTELLING QIU ZHIJIE

We nemen je graag digitaal mee naar de tentoonstelling 'Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals’. In deze video vertellen curator Davide Quadrio en kunstenaar Qiu Zhijie je meer over deze solotentoonstelling die in 2017 te zien was in het Van Abbemuseum. We zagen hierin een overzicht van het werk van Qiu Zhijie vanaf 1985. Zhijie is één van de belangrijkste Chinese kunstenaars van zijn generatie. Zijn kalligrafische werken, tekeningen, video’s, installaties en foto’s vormen samen een uniek en meeslepend universum. Qiu maakt gebruik van traditionele Chinese beeldtradities, zoals kalligrafie en andere oude ambachten, maar hij weet deze naar het heden te brengen. Hij bouwt bruggen tussen Chinese en internationale visuele talen. Qiu omarmt het concept van 'totale kunst' en demonstreert in zijn werk de rol van kunst als een krachtige motor om in het reine te komen met verandering, traditie en globalisering — in China en in de rest van de wereld. Ontdek meer tentoonstellingen in ons tentoonstellingsarchief.

 

MINIDOCU TENTOONSTELLING RASHEED ARAEEN

Bekijk hier een minidocumentaire over het werk van Rasheed Araeen, wiens werk in 2017-2018 te zien was in het Van Abbemuseum. In deze minidocumentaire vertellen de Pakistaans-Britse kunstenaar en curator Nick Aikens over de werken, die van grote invloed zijn geweest op generaties aan kunstenaars, schrijvers en denkers — en een carrière van zestig jaar beslaan. Er was in deze tentoonstelling ook aandacht voor zijn teksten en projecten als curator, omdat die de formele, ideologische en politieke vooronderstellingen van het veelal op Europa (en: de westerse wereld) gerichte modernisme op een interessante manier aan de kaak stellen. Ontdek meer tentoonstellingen in ons tentoonstellingsarchief.

 

VRAGEN? 

Voor vragen over schoolbezoeken, rondleidingen of evenementen vragen we je per e-mail contact op te nemen met de afdeling reserveringen. Voor alle andere vragen kun je per e-mail hier terecht.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage