tentoonstellingen

Living Archive: People's Park

  • Van 01-10-05 tot: 23-04-06

Geen documentatie - Collectiepresentatie - Opmerkingen: Locatie: NB/Etage 3. - Curator: Diana Franssen (conservator en hoofd onderzoek)

De eerste presentatie - in de vijf kabinetten van het Living Archive - blikt terug op het directoraat van Jean Leering (1964-1973). Diens beleid staat opnieuw in de belangstelling, met name omdat Leering middels een verruimde museale functie probeerde het publiek te stimuleren tot de bewustwording van maatschappelijke veranderingsprocessen. In die opvatting pasten tentoonstellingen als People's Park (1970) en De Straat. Vorm van samenleven (1972). Hoe kwamen deze presentaties tot stand? Wat was het doel en hoe reageerde het publiek op deze tentoonstellingen die expliciet beoogden om aan te zetten tot zelfstandige meningsvorming en sociaal engagement? People's Park was op meerdere plekken in Nederland te zien. Hoewel niet samengesteld door Jean Leering - de tentoonstelling was een overname van de Amerikaanse Phoenix Gallery - paste de presentatie in zijn opvattingen over het maatschappelijk engagement dat het museum zou moeten uitdragen. Met de keuze voor People's Park werd openlijk stelling genomen: tegen de gevestigde politieke macht en voor de zelfredzaamheid van een kritisch denkende en geëmancipeerde bevolking. Om die reden werd People's Park in 1972 ook geïntegreerd in De Straat. Vorm van samenleven onder de noemer "Herovering van de straat". Alle foto's: Peter Cox

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage