tentoonstellingen

Time Machines Reloaded

  • Van: 26-02-11 tot: 04-11-12

Collectiepresentatie - Opmerkingen: Locatie: NB. - Curatoren: Steven ten Thije (onderzoeksconservator) en Diana Franssen (conservator en hoofd onderzoek). - Gast Conservatoren: Jakob Gebert, Kai-Uwe Hemken (Raum der Gegenwart), Daniel Miller (tekst inmengingen) - Met documentatie

Op de tweede verdieping van de Nieuwbouw vindt u vier presentaties gebaseerd op bijzondere museummodellen uit het verleden. Ze werpen een inspirerende blik op de dynamische geschiedenis van het museum voor moderne en hedendaagse kunst en stellen vragen over de toekomst van dit instituut. De projecten laten een aantal nieuwe ontwikkelingen zien in de jaren vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog waarin experiment en vernieuwing een belangrijke rol spelen en geven een alternatief voor het zo bekende 'wittewandenmuseum'. Ook is er een audiotour beschikbaar voor deze tentoonstelling. Kunsthistoricus Kai-Uwe Hemken en ontwerper Jakob Gebert tonen hun realisatie van de Raum der Gegenwart. Een unieke, destijds niet uitgevoerde, museale installatie ontwikkeld in de jaren twintig door Alexander Dorner en László Moholy-Nagy. Het Berlijnse Museum of American Art brengt een 'etnografische' installatie in twee zalen over de ontstaansgeschiedenis van het Museum of Modern Art (MoMA) uit New York (1929-1936), het meest invloedrijke museum voor moderne kunst in de 20e eeuw. De schrijver en dichter Daniel Miller is uitgenodigd deze zaal opnieuw te interpreteren. Cineast Florian Schneider maakte een presentatie over het poëtische museumconcept Musée Imaginaire van André Malraux; een museum van reproducties. Vanaf medio november wordt dit project op een nieuwe manier getoond. Chto Delat? (What is to be done?) presenteert de Activist Club. Zij gebruiken het museum als een publieke plaats om een discussie over de positie van kunst in onze samenleving te initiëren. In de kleine bioscoopruimte draait hier de nieuwe film Museum Songspiel: The Netherlands 20XX, een uiterst suggestieve videofilm die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Nederlandse politieke situatie anno 20XX. Het is het verhaal van een groep immigranten die probeert aan deportatie door de landelijke autoriteiten te ontkomen en zijn toevlucht zoekt in een museum. Het werk is een co-productie van het Van Abbemuseum, SMART Project Space en Chto Delat? en is aangekocht voor de collectie. Zaal 5 is ingericht als documentatieruimte, waarin de verschillende museummodules binnen de context van de 20e-eeuwse tentoonstellingsgeschiedenis worden geplaatst. In het zaaltje bij de lift is een presentatie te zien over de Oudbouw, ontworpen door A. J. Kropholler, ontstaan in de periode waarin de meeste van de bovengenoemde modules ontwikkeld werden.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage